Francouzský policista hlídkuje ve Štrasburku, kde byli zastřeleni tři lidé...

Francouzský policista hlídkuje ve Štrasburku, kde byli zastřeleni tři lidé (12.12.2018) | foto: Reuters

Evropa má extremisty všeho druhu. Vraždění se dopouštějí ale jen islamisté

  • 238
Při teroristických útocích zahynulo loni v Evropské unii 13 lidí a všechny mají na svědomí islamisté. Vraždit chtěli i s pomocí chemických látek. Ostatní extremisté nezabíjeli, přestože spáchali víc útoků. Vyplývá to ze zprávy unijního policejního úřadu Europol, podle které je Česko jednou z nejbezpečnějších zemí.

Státy EU překazily loni islamistům 16 chystaných útoků. Zhatit však nedokázaly sedm střelných a bodných útoků, které islamisté provedli jako samostatně jednající jednotlivci. Kromě 13 mrtvých mají na svědomí i 46 zraněných. 

Islamisté udeřili nebo se chystali udeřit ve Velké Británii, Francii, Německu, Itálii, Španělsku, Nizozemsku, Švédsku a Belgii. 

Motivace islamistických pachatelů zůstala často nejasná. Roli prý sehrály i psychické problémy části z nich. 

Jako nástroj zneužívaný k financování terorismu označil Europol některé islámské charity a hlavně islámský systém bezhotovostního převodu peněz známý jako havala. 

Členské země dohromady za rok 2018 nahlásily 129 neúspěšných, zmařených a provedených teroristických útoků. Jejich počet klesl z předloňských 205. Za rok 2016 jich Europol eviduje 142 a 211 za rok 2015. 

Nejvíc útoků zaznamenala loni Velká Británie (60), následovaná Francií (30), Itálií (13), Španělskem (11), Řeckem (7), Nizozemskem (4), Německem (2), Belgií (1) a Švédskem (1).

Největší podíl tvořily stejně jako v předchozích letech útoky „etno-nacionalistické a separatistické“. Těch bylo loni 83, z toho 60 ve Velké Británii. 

Střelba ve Štrasburku byla teroristický útok, pachatel volal: Bůh je veliký

Počet islamistických útoků v EU dosáhl 24. Levicový terorismus stál za 19 útoky a pravicový za jedním, který se odehrál v Itálii. Pozadí posledních dvou útoků Europol neupřesnil. 

Mezi zmařenými byly i tři útoky, jejichž organizátoři plánovali použít chemické, biologické, radioaktivní či jaderné látky. Loni v květnu zadrželi ve Francii Egypťana, v jehož bytě našli návod na útok jedovatým ricinem. V červnu v Kolíně nad Rýnem objevili ricin u Tunisana. V listopadu zatkli v Itálii Libanonce, který chtěl otrávit pitnou vodu. 

Meziročně nicméně klesl počet osob zatčených pro podezření ze zločinů spojených s terorismem, a to ze 1219 na 1056. Přibližně polovinu zatčených tvořily osoby podezřelé z džihádistických aktivit. 

Dvojnásob zatčených pravicových extremistů

Z Česka nebyl hlášen žádný útok, pro podezření z podílu na terorismu zde byly zatčeny dvě osoby. 

Jdi do háje s IS, volala žena na střelce z Lutychu

S jedním tuzemským případem se Česko zařadilo mezi pětici zemí, kde se loni zatýkali lidé podezřelí z „pravicového terorismu“. Celkem bylo v EU takovýchto případů 44, tedy o deset více než u „levicového a anarchistického“ terorismu.

Europol upozorňuje, že počet zatčených příslušníků krajní pravice se mezi lety 2016 a 2018 dvakrát za sebou v podstatě zdvojnásobil. 

„Ačkoli naše společná práce na narušování a prevenci útoků zjevně má pozitivní účinek, stálá hrozba ze strany islamistických skupin společně s nárůstem násilí pravicových extremistů jasně ukazují, že je stále hodně co zlepšovat,“ uvedl evropský komisař pro bezpečnostní unii Julian King. Za jednu z hlavních výzev označil boj proti teroristickému obsahu na internetu.

Islamista na jihu Francie zabil tři lidi

„Teroristé nás nechtějí jenom zabíjet, ale také rozdělovat naše společnosti a šířit nenávist. Pocit nejistoty, který se teroristé snaží vytvořit, musí být jedním z hlavních předmětů našeho zájmu. Sílící polarizace a vzestup extremistických názorů znepokojuje členské země EU i Europol,“ poznamenala šéfka Europolu Catherine De Bolleová.

Každoroční zprávu o situaci a trendech terorismu (TE-SAT) vydává Europol od roku 2006.   

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video