Egyptská armáda se spolu s policií pokouší uklidnit demonstranty před ministerstvem vnitra.

Egyptská armáda se spolu s policií pokouší uklidnit demonstranty před ministerstvem vnitra. | foto: AP

Egyptská armáda rozháněla noční protest obušky a paralyzéry, teď se omlouvá

  • 5
Egyptská armáda se omluvila za noční zásah proti demonstrantům na náměstí Tahrír v Káhiře. Několik stovek lidí znovu oslavovalo "revoluci", která svrhla prezidenta, a požadovalo vytvoření technokratické vlády. Vojenská policie se je snažila rozehnat střelbou do vzduchu, obušky a paralyzéry.

Demonstranti chtějí, aby armáda zavedla rozsáhlejší reformy včetně naprosté reorganizace vlády.

Noční události byly "výsledkem neúmyslných střetů mezi vojenskou policií a dětmi revoluce", uvedlo velení ozbrojených sil, které stojí v čele země od Mubarakova pádu 11. února. Nejvyšší rada "nenařídila a nenařídí útok proti mládeži a budou přijata opatření, aby se to neopakovalo".

V noci zadržení demonstranti budou propuštěni, uvedla rada, aniž upřesnila jejich počty. Sdělila nicméně, že mezi nimi byli provokatéři, kteří na vojáky házeli láhve a kamení.

Opoziční aktivisté vyzvali na dnešek k novým demonstracím právě na protest proti noční události.

"Vojenská policie rozehnala poklidnou manifestaci na náměstí Tahrír s paralyzéry, obušky a biči. Ozbrojení maskovaní muži s automatickými puškami chtěli střelbou násilně umlčet protest. Mnozí byli zbiti, napadeni a zatčeni," uvedli demonstranti v komuniké na síti Facebook. "To nemůžeme připustit. Musíme reagovat tváří v tvář násilí proti mírumilovným manifestantům."

Nejvyšší rada mezitím vyzvala obyvatele, aby se vrátili do práce a pomohli oživit ekonomiku, která je několikatýdenními nepokoji výrazně poznamenána.

Výbor ustavený pro vypracování změn v ústavě navrhl zkrátit prezidentský mandát na čtyři roky a možnost pouze dvojího zvolení. Podle současného zákona je prezidentský mandát šestiletý a počet možností být zvolen je neomezený. Mubarak byl svržen v době svého pátého šestiletého mandátu.

K návrhům změn v ústavě by se mělo vyjádřit obyvatelstvo v referendu ještě před konáním parlamentních a prezidentských voleb. Konání svobodných a poctivých voleb slíbila armáda do půl roku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video