VIDEO: Dron na „sebevražedné“ misi ukázal unikátní záběry islandské sopky

  • 18
Erupce islandské sopky Fagradalsfjall v údolí Geldingadalir zaujala lovce neotřelých záběrů. Jeden z nich se rozhodl vrhnout ve snaze o co nejzajímavější pohled dron do „sebevražedné“ mise. Streamoval nitro vulkánu do posledních chvíle, dokud ho láva nepohltila.

Autor záběrů z konce května, umístěných na Youtube a zprostředkovaných agenturou Reuters, je označil za jedny z nejúžasnějších, jaké kdy v životě viděl.

„Je těžké to vyjádřit slovy, ale tyto záběry z dronu, které se povedou jednou za život, vám mohou dát představu o tom, jaké to je tam být,“ uvedl Joey Helms.

Rovněž upozornil, že je „notoricky“ známo, že drony často padají. „To k tomuto koníčku patří,“ dodal s tím, že ve snaze získat jedinečné záběry zamířil jedním z dronů co nejblíže k lávové řece a tryskajícím gejzírům. A ukázalo se, že pro něj z toho nakonec byl i poslední let.

Díky vysokému rozlišení 1080p se podle Helmse podařilo detailně zachytit i úplně poslední vteřiny do ztráty signálu.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video