Srbští vojáci při ochraně konvoje během cvičení Rapid Trident 2013

Srbští vojáci při ochraně konvoje během cvičení Rapid Trident 2013 | foto: Daniel Cole, armáda Spojených států

V půli září začne na Ukrajině cvičení stovek vojáků NATO, bez střeleb

  • 983
Patnáctého září začne na Ukrajině cvičení celkem 1 300 vojáků včetně jednotek z některých členských zemí NATO. Zúčastní se například Američané, Britové či Poláci. Takřka dvoutýdenní manévry se budou konat nedaleko západoukrajinského Lvova, daleko od válkou zkoušeného Donbasu.

Ač by se mohlo zdát, že se NATO rozhoupalo k výstražnému signálu Rusku, cvičení, jehož se zúčastní vojáci jedenácti členských zemí Aliance, není zcela bezprostřední reakcí na válku na východě země.

Zpoždění kvůli válce na východě

Za zpožděním oproti řádnému termínu cvičení stojí podle mluvčího Grega Hickse to, že v době prvotního plánování cvičení ukrajinská vláda  už čelila zárodku povstání na východě země. Uvedl to server ArmyTimes.com.

Manévry s názvem Rapid Trident totiž Ukrajina hostila už v předchozích třech letech (viz web cvičení) a jinak nazvané mezinárodní manévry ještě dříve. Rozdíl je v tom, že loni se cvičení konalo během července, nanejvýš krátce zasáhlo do začátku srpna - a letos je později.

Přes to všechno a přes skutečnost, že se cvičení zúčastní „jen“ ekvivalent jednoho zesíleného praporu - pro srovnání, například česká armáda má těžiště sil ve dvou brigádách, z nichž každá má čtyři prapory - cvičení do jisté míry symbolické je už svou podstatou. Totiž že vojáci NATO vůbec vstoupí na horkou ukrajinskou půdu. Byť stovky kilometrů daleko od Donbasu.

Zpráva o cvičení, odloženém z původního termínu kvůli povstání na východě Ukrajiny, ostatně přišla důležitá i ruským médiím - anglická mutace agentury TASS ji na několik hodin zařadila jako hlavní zprávu (text najdete zde). Právě nyní navíc začíná summit NATO ve Walesu (podrobně ho sledujeme zde).

„Cvičení se 15. až 26. září zúčastní 1 300 vojáků z 15 zemí, Ukrajiny, Ázerbajdžánu, Bulharska, Kanady, Gruzie, Německa, Spojeného království, Lotyšska, Litvy, Moldavska, Norska, Polska, Rumunska, Španělska a Spojených států,“ uvedl mluvčí evropského velitelství sil USA Greg Hicks (zdroj zde). Celkový rozsah cvičení je tak stejný jako v loňském roce.

Mluvčí Hicks dodal, že cvičení nebudou doprovázet střelby. Vojáci mají procvičovat mnohonárodní operace se zaměřením na odhalování a zneškodnění improvizovaných náloží, doprovázení konvojů vozidel a hlídkování. Cvičení se bude konat v Javorivu (zhruba 60 kilometrů od Lvova), kde se nachází středisko pro výcvik vojáků zaměřené na mezinárodní mírové operace.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jen Psaki podle TASS uvedla, že se cvičení zúčastní 200 amerických vojáků. „Cvičení bylo plánované už dříve a bylo by zvláštní ho rušit,“ reagovala na dotaz ohledně možné reakce Ruska.

Čeští vojáci se cvičení Rapid Trident neúčastní tradičně, letošní rok z tohoto pohledu není výjimkou. V Česku ostatně nyní probíhá jiné cvičení s názvem Ample Strike 2014, při němž se cvičí například letečtí návodčí (více o cvičení zde).

Mezinárodní cvičení v rámci programu Partnerství pro mír se na Ukrajině začala konat v roce 1995. Při cvičení Rapid Trident 2013 bylo nasazeno 170 vojenských a bojových vozidel, čtyři helikoptéry a dva transportní letouny pro nácvik evakuace zraněných a seskoky parašutistů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video