VIDEO: U Port Arthuru natočili vodní smršť, na moři tančila dvacet minut

  • 29
Obyvatelé čínského města Ta-lien se v pátek brzy ráno mohli potěšit pohledem na vodní smršť. Pozoruhodný vodní jev vydržel nad mořem dlouhých dvacet minut a nadšení svědci vše zaznamenali na mobily.

V pátek brzy ráno se nad mořem u města Ta-lien objevily černé mraky a místním lidem se záhy nabídl fantastický výjev: po hladině moře tancoval vysoký vír sahající až do mraků.

Podle šéfa místních meteorologů není vodní smršť u Ta-lienu zas takovou vzácností. Nad mořem se obvykle objevuje mezi červencem a říjnem, jen málokdy ale vydrží déle než pět minut.

Vodní smršť čili vodní sloup je silný vír, který se tvoří mezi vodní plochou a je spojen s mrakem typu cumulus. Lze je pozorovat především během pozdního léta a na podzim, když nad teplou vodu pronikne studený vzduch.

Šestimilionový Ta-lien leží na severovýchodě Číny na poloostrově Liao-tung. Dříve se na jeho místě nacházel přístav Port Arthur, který na počátku minulého století sloužil jako domovský přístav ruské tichooceánské eskadry. V roce 1905 ho po jedenáctiměsíčním obléhání dobyli Japonci, čímž se jim otevřela cesta k porážce carského Ruska na Dálném východě.

Ta-lien, Čína

Ta-lien, Čína

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video