Policie v Hongkongu rozháněla demonstraci proti zákonu o národní bezpečnosti navrhovanému Pekingem. (27. května 2020) | foto: Reuters

Británie nabídla obyvatelům Hongkongu pětiletá víza, Čínu to pobouřilo

  • 31
Přibližně tři miliony Hongkonžanů budou moci od ledna získat pětileté britské vízum. V reakci na to čínské ministerstvo zahraničí v Hongkongu vyzvalo Británii, aby „okamžitě napravila své chyby“. Londýn vízy reaguje na nový bezpečnostní zákon Číny, který prý porušuje zásady domluvy mezi zeměmi z roku 1984.

Pětileté vízum otevře držitelům britského pasu v zámoří nebo těm, kdo na něj mají nárok, cestu k získání britského občanství.

Británie tímto krokem reagovala na postup Pekingu, který schválil v létě nový bezpečnostní zákon. Londýn jej považuje za porušení zásady domluvené při předávání někdejší britské kolonie, že Čína bude Hongkong spravovat podle pravidla jedné země, ale dvou politických systémů.

Bezpečnostní zákon byl přijat jako nástroj řešení demonstrací, kterými lidé v Hongkongu reagovali na sílící vliv Číny. Norma má umožnit potlačování teroristických a separatistických aktivit, údajné podvratné činnosti i zahraničního vměšování.

Británie v informaci o vízové politice vůči Hongkongu uvedla, že nezavádí žádné kvóty. O pětileté vízum mohou začít lidé žádat od konce ledna 2021 a zaplatí za to 250 liber (7500 korun).

Úřad čínského ministerstva zahraničí v Hongkongu to dnes označil za „chybu“ a vyzval Británii, aby ji „okamžitě napravila“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video