Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Bůh války na nebesích. Čínský letoun by mohl dosáhnout amerických ostrovů

Na veřejnost se poprvé dostaly obrázky čínského tajemného bombardéru, který by měl být schopen vyhnout se americkým radarům. Letoun technologie stealth by Čína mohla podle expertů využít k útoku na cíle ve strategicky klíčovém řetězci amerických ostrovů v Pacifiku.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Čína před několika lety údajně zařadila do služby první letoun kategorie stealth (J20). Nikdo však zatím neotestoval jestli to opravdu zvládli. Zatím nedokáží ani solidně okopírovat od Rusů letecký motor. Postavit bombardér tohoto typu vyžaduje vyřešit hromadu probémů. K tomu jsou potřeba zkušenosti, týmy špičkových lidí a stojí to obrovské peníze. Pro srovnání vývoj amerického F22 stál přes 70mld. USD a trval 20 let. I kdyby Čína do toho ty prachy nacpala, budou jí chybět ty zkušenosti i lidi. Rusové po takovém éru prahnou od studené války a ještě se jim to nepodařilo. A to mají řádově více zkušeností...

4 0
možnosti
KV

Otázka je jestli technologii stealth vůbec někdo zvládl. Kdysi údajně revoluční F-117 sestřelili Jugoslávci zastaralou sovětskou raketou a letadla tohoto typu byla z výzbroje vyřazena. F22 Raptor se už nevyrábí, vyrábět nebude a armáda prosí o jeho vyřazení, protože je to jen černá díra na peníze. B-2 mělo být původně přes 130, nakonec jich létá sotva 20. O dalších neslavných projektech ani nemluvě. Například torpédoborce třídy Zumwalt a další ...

1 3
možnosti
VH

Při čtení článku jsem si vzpomněl na neviditelnou Íránskou stíhačku Káhir 313 Dobyvatel.

To bylo slávy, než se zjistilo, že je dřevěná.

1 0
možnosti
PN

Myslíte tu Ameriku, kterou naposledy vyklepli pastevci koz z Afganistánu?

2 4
možnosti
Foto

Technologie, které zmiňuješ, jsou na Čínské komouše prostě jiná liga. I kdyby nějak ukořistila celý bmabardér B2, nebude jej schopna ani okopírovat. Holt tohle není jako oprásknout cédéčko...:-/

1 1
možnosti
DJ

D91a60v49i52d 66J84e67c83h

30. 5. 2021 16:22

Tomu se říká soumrak jedné velmoci a myslím, že si to nenechají líbit. Musí si ale uvědomit, že si za to mohou sami. Kupříkladu jejich vesmírný program stál na vysoké úrovni technických oborů na univerzitách. Kolik jich mají dnes a kolik jich má Čína? Možná, že až čínské univerzity za několik desetiletí začnou produkovat podobný odpad, jako dnes ty americké, budeme mluvit o konci Číny...

7 0
možnosti
PL

P95e20t63r 34L84u91k54e28š

30. 5. 2021 16:12

Má "dvě nastavitelná ocasní křídla":-) Nádavkem jsem se dozvěděl, k čemu slouží pumovnice. Žil jsem v klamu předpokládajíc, že v ní pobíhají pumy.

3 0
možnosti
JD

zase tu čínu tolik neopěvujte:-/ .. ano, měli spoustu vynálezů, ale teprve bílí evropan znalosti uchopil, dal je do souvislostí a nakonec vypracoval současnou civilizaci... např. střelný prach, číňani ho znali, ale tak akorát pro oslavné ohňostroje, evropan dal dohromady železo a prach a pak dobyl svět ... dtto papír a knihtisk ... a je sranda, že arab měl k dispozici veškeré znalosti antiky, indie a číny a stejně udělal tak akorát kulový ...

0 0
možnosti
MJ

V době, kdy dnešní nejvýznamnější evropské metropole tvořily dřevěné domky, stojící na blátě mezi smrdutými povrchovými splaškovými stokami, a panstvo kálelo z prevétů na hlavy náhodných kolemjdoucích, stavěli Maurové v obsazené jižní části Iberského poloostrova zděná města s dlážděnými ulicemi a chodníky, vybavená veřejným osvětlením, tekoucí vodou, splachovacími záchody a podzemní kanalizací. Dodnes o tom můžete přesvědčit například v Cordóbě.

A evropští lékaři ještě v 18. století své vzdělání získávali ze spisů arabského lékaře, filozofa, politika a básníka Abu Ibn Siny, latinsky zvaného Avicena.

Evropané měli k dispozici tentýž historický odkaz jako Arabové, ale jelikož jím z náboženské slepoty a nenávisti opovrhovali, po několik staletí za Araby zaostávali.

3 2
možnosti
Foto

Stejně jen okopírovali západní technologie, bez toho by postavili akorát tak papírovou vlaštovku. Protože ten papír je zcela výjimečně od nich.

4 5
možnosti

M62a90r42t13i29n 33Š39u40l64c

30. 5. 2021 13:55

A co střelný prach? ;-)

Jinak nemá cenu žít minulostí a v předsudcích, že ten a ten národ něco dokáže či nedokáže ..a že je to tak navždy. "Každý chvilku tahá pilku".

2 0
možnosti
FK

Nechme hodnocení a účelnost vynaložených prostředků stranou, tomu stejně nikdo z nás nerozumí. Tady se jedná spíše o válku psychologickou a jednoznačným vítězstvím si Západ už nemůže být jist. Americká území, americká města i strategický průmysl je už na dostřel čínských a ruských zbraní. A to je fakt, s čím USA i NATO musí počítat, a hlavně, nic si nenalhávat. Jediné, co se Západu povedlo, dát dohromady tyto dvě dříve soupeřící vojenské supervelmoci.

5 0
možnosti
PN

Skvely uspech. Jeste ze USA ma kliku, ze ani Cina, ani Rusko neni jako USA, takze USA ma dobrou sanci, ze je zadna z techto dvou zemi nenapadne. Ale USA nemohou napadnout je, protoze jsou jak Cina, tak Rusko schopne jim to vratit.

0 0
možnosti
LT

podle mého jsou v dnešní době miliardové investice do stealth technologií vyhozené peníze, protože na druhé straně jdou technologie pro odhalení neviditelných letadel mnohem rychleji... Skrytí letounu před radary už příliš zdokonalovat nejde, zatímco technologie na jejich odhalení jdou mílovými kroky..

3 2
možnosti
LW

Očividně to mnohé státy nevidí černě jako Vy a jdou cestou stealth. Vyhrává totiž ten, co první vidí, první dokáže zaměřit a první dokáže vystřelit. A tady právě stealth přináší zásadní výhodu.

4 0
možnosti
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...