Christine King Farrisová, starší sestra bojovníka za lidská práva Martina...

Christine King Farrisová, starší sestra bojovníka za lidská práva Martina Luthera Kinga. | foto: Reuters

Ve věku 95 let zemřela starší sestra Martina Luthera Kinga, také aktivistka

  • 27
Zemřela starší sestra bojovníka za lidská práva Martina Luthera Kinga. Christině Kingové Farrisové bylo 95 let. O smrti „milované tety“ informovala její neteř Bernice Kingová.

„Miluji tě a navždy mi budeš chybět,“ napsala Bernice Kingová na Twitteru.

Kingová Farrisová byla starší sestrou Martina Luthera Kinga. Po jeho smrti na následky atentátu v roce 1968 založila s jeho ženou Correttou Scottovou Kingovou pamětní knihovnu MLK.

Sama se účastnila také historických událostí hnutí za občanská práva, včetně pochodu ze Selmy do Monthomery v Alabamě v roce 1965 a „Pochodu proti strachu“ v Mississippi o rok později.

„Možná nebyla vždy mezi prvními v pochodu, ale to platilo o mnoha hrdinech hnutí za občanská práva,“ řekl historik Marcellus Barksdale o Farrisové v rozhovoru s agenturou AP v roce 2009.

Farrisová desítky let po násilné smrti svého bratra pomáhala jeho vdově zachovat a propagovat bratrův odkaz, zejména jeho filosofii nenásilného odporu.

Farrisová přežila mnoho svých blízkých, včetně svých rodičů, dvou bratrů, švagrové a neteře Yolandy. V roce 1948 absolvovala studium ekonomie na Spelman College, ve stejný den, kdy Martin Luther King získal titul ze sociologie.

Na univerzitě poté působila přes pět desítek let. V roce 1960 se provdala za Isaaca Newtona Farrise a měli spolu dvě děti. Byla autorkou dvou knížek pro děti, které se věnovaly poselství jejího bratra, a rovněž napsala paměti.

Kazatel Martin Luther King je považován za nejvýznamnějšího bojovníka za lidská práva a rasovou rovnoprávnost v USA. Patřil mezi charismatické řečníky a do historie se zapsal svým projevem s opakujícími se slovy: „I have a dream ...“ (Mám sen), který byl v roce 1963 vyvrcholením pochodu za práci a svobodu.

Život devětatřicetiletého Kinga ukončil výstřel, když stál na balkóně hotelového pokoje v Memphisu, kde podporoval stávku dělníků. Údajný vrah, kriminálník James Earl Ray, který byl odsouzen na 99 let vězení (zemřel v roce 1998), se původně ke zločinu přiznal, později ale vinu odmítl.

Kingův druhý sourozenec, mladší bratr Alfred Daniel Williams King zemřel v roce 1969, krátce před svými 39. narozeninami.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video