Češi zranění v Řecku čekají na převoz

Stav čtyř českých turistů, kteří se zranili při pondělní nehodě v Jónském moři nedaleko řeckého ostrova Zakyntos, je uspokojivý. Dva z nich se mohli už v pondělí vrátit do hotelu. Další dva jsou s hospitalizováni v řecké nemocnici a čekají na převoz. Zpravodaji iDNES to potvrdila konzulka českého velvyslanectví v Athénách Zuzana Otčenášková. "Žena má poraněnou krční páteř, muž odtrženou slezinu," řekla.

Český konzulát se o nehodě dozvěděl až od zpravodajů Českého rozhlasu a iDNES. Řecké úřady ho nekontaktovaly.

"Přístavní policie řekla, že si skupina osmnácti českých turistů pronajala malou výletní loď na projížďku po okolních ostrovech," upřesnila později konzulka. Jak došlo k nehodě policisté vyšetřují a nechtějí o příčinách hovořit.

Podle řeckého ministerstva obchodního loďstva ale výletní loď Lagrota narazila u západního pobřeží ostrova na skály.

Lidé byli zraněni pravděpodobně nárazem. Dva z nich leží v nemocnici v Zakyntosu.  "Muž měl vnitřní zranění a byl operován. Jeho stav je prý uspokojivý," informovala Otčenášková.

Žena má poraněnou krční páteř. "V nemocnici nemají potřebné diagnostické zařízení a tak ji pravděpodobně ráno převezou do nemocnice v nejbližším přístavu Patras," oznámila konzulka.

Zakyntoská policie neposkytla žádná jména a slíbila, že bližší informace pošle ráno na ambasádu faxem.

Otčenášková podotkla, že se na její úřad neobrátil se žádostí o pomoc žádný český účastník incidentu. "Pokud mají průvodce a pojištění, jsou jistě schopni to zvládnout bez nás. Ale v případě potřeby jim pochopitelně vyjdeme vstříc," řekla.

Kapitán lodi tvrdí, že velkou vlnu způsobilo plující plavidlo kolem jeho lodi. Přístavní úřady v Zakyntosu zahájily vyšetřování.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video