Zatímco pašeráků, kteří jezdí, chytají a prodávají obratlovce, je stále dost, z hmyzu se dnes už dobrá živnost zařídit nedá. Ilustrační foto.

Zatímco pašeráků, kteří jezdí, chytají a prodávají obratlovce, je stále dost, z hmyzu se dnes už dobrá živnost zařídit nedá. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Čech zavřený v Indii za sbírání hmyzu znovu zkusí kauci

  • 84
Budějovický vědec Petr Švácha, kterého v Indii uvěznili za to, že bez povolení sbíral brouky v národním parku Singalia, zažádá v pondělí podruhé o propuštění na kauci. Jednapadesátiletého entomologa zadrželi s jeho kolegou Petrem Kučerou minulou neděli. Hrozí jim vězení od dvou do sedmi let.

Šváchův nadřízený, ředitel Entomologického ústavu Akademie věd Jan Šula, pošle do Indie materiály o jeho vědeckém výzkumu. "Mám zprávu, že v pondělí by tam měli být i lidé z našeho vyslanectví, takže by mohli pomoci," uvedl Šula.

Švácha ve čtvrtek kolegům krátce zatelefonoval. Vězení sdílí se 30 lidmi včetně odsouzených. "Je skromný, nestěžoval si, nechce nám přidělávat starosti. Říkal, že nevěděl, že by jim hrozil takový trestní postih. Tvrdil, že je celkem v pořádku, i když víme, že v indických věznicích nejsou moc dobré podmínky," doplnil Šula.

Vědci za kolegou stojí. Entomolog Stanislav Bečvář by za něj dal ruku do ohně. "Je to krystalický člověk. Vše, co dělá, odevzdává do muzea. A ten stát nemá jinou šanci se dozvědět, co u nich žije, oni přinesou nové informace," hájí ho.

"Je to absurdní situace, že vás zavřou za tak směšný přestupek. V případě Petra Šváchy není komerční pozadí žádné ani by ho to nenapadlo, je to naprosto kabinetní vědec," říká Bečvář, který procestoval desítky zemí.

Indický advokát se o kauci už jednou pokusil, ale neúspěšně. Hlavní soudní líčení bude 7. července. "Mám z toho mrazení, tam funguje anglosaské právo, takže co si soudce uváží, to platí," dodal Šula.

Nakolik je odchyt několika brouků nebezpečný?
Hmyz má obrovský rozmnožovací potenciál, takže když vědec nasbírá pár dospělých brouků, nemůže populaci jakkoli ohrozit, natož vyhubit.

Američtí entomologové vyjíždějí do ohrožených míst a stovky brouků zmrazují, aby vůbec zbyla nějaká stopa po druzích z lesů, které za pár desítek let zmizí. Zatímco pašeráků, kteří jezdí, chytají a prodávají obratlovce, je stále dost, z hmyzu se dnes už dobrá živnost zařídit nedá.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video