Že je na tom Cheney lépe, nikoho nepřekvapuje: v minulosti patřil ke klíčovým mužům vlivné firmy Halliburton.

Že je na tom Cheney lépe, nikoho nepřekvapuje: v minulosti patřil ke klíčovým mužům vlivné firmy Halliburton. | foto: Reuters

Bush a Cheney přiznali majetek, viceprezident vítězí

  • 30
Prezident je mocnější, jeho zástupce je však movitější. A zdá se, že také oblíbenější: Dick Cheney v uplynulém roce obdržel dárky v celkové hodnotě přes 21 000 dolarů (440 000 korun), zatímco jeho šéf George Bush vyčíslil dárky jen zhruba na polovinu: dvanáct tisíc dolarů.

Tato čísla a informace vyplývají z majetkových přiznání, která oba muži tento týden v souladu se zákony předložili.

Američané díky nim mohou nahlédnout alespoň částečně do soukromí dvou mužů, kteří patří k nejmocnějším na světě. Nebo se dozvědět, jaké že typy dárků dostávají a dávají lidé z Bílého domu.

V případě Dicka Cheneyho to je čtení barvitější: dozvíte se například, že dostal kovbojský klobouk za čtyři sta dolarů, lovecké boty za šest set dolarů, rybářské pruty za bezmála tři tisíce a významnou položkou v jeho prohlášení je i "bronzová socha čejenského válečníka v hodnotě 7200 dolarů".

Bushovy dárky byly často z podobné kategorie: i on dostal (avšak levnější) sady prutů na ryby, sady kravat či golfové hole. Zaměstnanci mu k Vánocům věnovali dvě lavičky vyrobené ze dřeva pocházejícího z jeho vlastní farmy.

Právě tato farma, na níž "komerčně pěstuje stromy", je zmíněna i v přehledu jeho majetku. Pro Američany to je samozřejmě podstatnější čtení než to, že prezident s viceprezidentem se o Vánocích vzájemně obdarovali různými přístroji předpovídajícími počasí.

Hlavní položkou Bushova majetku je farma v Texasu, jejíž cenu výpis udává v rozmezí jednoho a pěti milionů dolarů. Sečteme-li vše, zjistíme, že vládne majetkem mezi sedmi a dvaceti miliony dolarů.

Viceprezident Cheney je na tom však výrazně lépe: pro něj platí rozmezí 21 až sto milionů dolarů. Jak patrno, je to pouze orientační údaj, neboť přiznání pracuje s velkým rozpětím, a to zejména u nemovitostí.

Přesnější už je třeba údaj, že ve fondech má na patnáct milionů dolarů. Že je na tom Cheney "lépe", nikoho nepřekvapuje: v minulosti patřil ke klíčovým mužům vlivné firmy Halliburton.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video