Příznivci bulharského expremiéra Bojka Borisova protestovali proti jeho...

Příznivci bulharského expremiéra Bojka Borisova protestovali proti jeho zadržení. (18. března 2022) | foto: AP

Místo zneužití peněz EU vydírání. Bulharského expremiéra pustili z vazby

  • 1
Sofijská prokuratura nespojuje čtvrteční zatčení bývalého bulharského premiéra Bojka Borisova se zneužitím fondů Evropské unie. Vyšetřován je podle jejího pátečního vyjádření kvůli podezření z vydírání, případ proto nespadá do jurisdikce Úřadu evropského veřejného žalobce. Borisov byl v pátek večer propuštěn na svobodu.

Informace jsou podle agentury DPA v rozporu se čtvrtečním prohlášením ministerstva vnitra, podle nějž policie podnikla rozsáhlou razii, která souvisí s vyšetřováním unijní prokuratury. 

Ta se zabývá 120 případy podvodů v Bulharsku. Původní oznámení ministerstva mezitím zmizelo z jeho webových stránek.

Borisov, který byl premiérem s krátkou přestávkou v období 2009 až 2021 a dosud je předsedou největší opoziční strany GERB, byl ve čtvrtek večer na 24 hodin zadržen, aniž by proti němu byla vznesena konkrétní obvinění. V pátek večer byl následně propuštěn.

Ministr financí Asen Vasilev dal Borisovovo zatčení do souvislosti s tipem od bulharského loterijního magnáta Vasila Božkova, který žije v dubajském exilu a v Bulharsku čelí osmnácti obviněním. Božkov Borisova a rovněž zatčeného exministra financí Vladislava Goranova viní z vydírání.

Policie podle DPA zadržela také Borisovovu mediální poradkyni Sevdalinu Arnaudovovou, nikoli však bývalou šéfku rozpočtového výboru bulharského parlamentu Mendu Stojanovovou, jak ministerstvo vnitra původně uvádělo. I Arnaudovová a Goranov byli dnes večer také propuštěni.

Stoupenci strany GERB i poslanci za toto politické uskupení v pátek demonstrovali před sídlem vlády a parlamentem a požadovali propuštění zatčených a předčasné volby.

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Video