Muž v bruselském metru slinami znečistil madla. Soupravu vyřadili z oběhu

  • 42
Sociální sítě obletělo virální video, na němž mladý cestující v bruselském metru nejprve sundal roušku a pak záměrně slinami znečistil madla v jednom z jeho vozů. Spolucestující zpravili policii a ta mladíka po několika zastávkách zatkla. Protože šla souprava okamžitě na dezinfekci, incident si vyžádal zpoždění spojů.

Zatím neidentifikovaný cestující, zřejmě pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek, si na záběrech nejprve sundal roušku a pak si střídavě ústy slinil prsty, které následně otíral o madlo. Ze záběrů není jasné, jestli tak činil proto, že chtěl koronavirus sám chytit, nebo že ho chtěl šířit.

Muže, který v jedné ruce držel plechovku piva, v tu chvíli natáčelo hned několik spolucestujících. Přestože dopravce na situaci hned nezareagoval, muže krátce po incidentu zatkla policie.

„Souprava byla poté okamžitě vyřazena z oběhu a vydezinfikována,“ oznámil mluvčí bruselské hromadné dopravy na svém Twitteru. „Všechny soupravy metra čistíme na denní bázi,“ dodala později mluvčí společnosti STIB, která ve městě provozuje hromadnou dopravu.

Video sdílené na sociálních sítích okamžitě vyvolalo lavinu rozhořčených reakcí. 

„Měli bychom to hlásit vládě, ale té je to stejně jedno,“ komentoval chování pasažéra jeden z diskutujících.

Doufám, že mu teď pošlou fakturu za čištění, policejní zásah i za zpoždění provozu,“ napsal jiný.

Belgická ministryně zdravotnictví Maggie De Blocková ve středu informovala, že v zemi zahynul kvůli nákaze koronavirem první člověk. V Belgii je podle jejích informací 267 případů nakažení virem.

Belgická premiérka Sophie Wilmèsová v úterý svolala schůzi Národní bezpečnostní rady, kde s jednotlivými ministry vyhodnocovala současné riziko šíření viru v zemi.

Belgická vláda doporučuje odložení školních výletů do zahraničí stejně jako home office pro zaměstnance, kteří mají takovou možnost. Zároveň zakázala pořádání akcí, jichž se najednou zúčastní více než tisíc lidí.

Belgičané se nyní mají vyhýbat cestování hromadnými prostředky v době špiček a zdravit se navzájem bez tělesného kontaktu.

„A to i za cenu, že je to proti našim zvyklostem,“ řekla premiérka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video