Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Brazilská prokuratura obvinila německého diplomata z vraždy manžela

  • 27
Brazilské státní zastupitelství v pondělí obvinilo německého diplomata Uweho Herberta Hahna z vraždy jeho belgického manžela Waltera Biota. Soud v Riu de Janeiro na muže, který mezitím opustil Brazílii, následně uvalil vazbu. Kauzou se zabývá také prokuratura v Berlíně.

Podle pracovníka konzulátu ve druhém největším brazilském městě 52letý Biot na začátku srpna při náhlé zdravotní příhodě vypadl z bytu ve čtvrti Ipanema, kde dvojice bydlela. Policie však o den později zatkla Hahna poté, co se v bytě našly skvrny od krve a pitva odhalila vícero poranění na těle zemřelého.

Prokurátoři obvinili Hahna z vraždy s přitěžujícími okolnostmi. Soud ale už v pátek německého diplomata propustil z vazby, ve které byl od 7. srpna, s odůvodněním, že státní zástupci promeškali původní lhůtu pro vznesení obvinění.

Soud v pondělí večer místního času znovu na diplomata uvalil vazbu a následovně ho nechal zapsat na seznam hledaných lidí mezinárodní policejní agentury Interpol. Podle soudce totiž muž v neděli odcestoval z Brazílie do Německa. Magazín Der Spiegel v úterý uvedl, že se diplomat vrátil do vlasti v pondělí.

Podle agentury DPA se případem začala zabývat i prokuratura v Berlíně, která si z Brazílie vyžádá další informace. Německé ministerstvo zahraničí nechtělo kauzu šířeji komentovat. Uvedlo jen, že je v kontaktu s brazilskými úřady.

Žena z Brazílie okradla vlastní matku s pomocí šamanů o miliony dolarů

Prokuratura uvedla, že „trestný čin byl spáchán s krutými úmysly: surovým bitím, kterému byla oběť vystavena a které jí způsobilo intenzivní a zbytečné utrpení“. Podle státního zastupitelství Biot nebyl schopen reagovat kvůli požití alkoholu a léků proti úzkosti.

Obviněný podle žalobců „pěstoval v poškozeném odporný majetnický pocit, finančně i psychicky si ho podmaňoval a nepřipouštěl, aby se poškozený od obviněného do určité míry osamostatnil, ať už ekonomicky, nebo navázáním přátelských vztahů s jinými osobami“. Podle webu G1 spolu Hahn a jeho belgický manžel žili přes 20 let.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video