Během občanské války v Bosně zahynulo v letech 1992 až 1995 kolem dvou set tisíc lidí. Ilustrační foto.

Během občanské války v Bosně zahynulo v letech 1992 až 1995 kolem dvou set tisíc lidí. Ilustrační foto. | foto: ČTK

Bosna poprvé ztrestala genocidu muslimů

  • 2
Válečný zločinec Radovan Stankovič půjde do vězení. Za mřížemi si odsedí šestnáct let, rozhodl soud v Sarajevu. Obžaloba ho usvědčila z podílu na genocidě muslimů. Jde o první rozsudek v případech, které bosenské justici svěřil Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii.

Stankovič skončil za mřížemi v roce 2002, kdy ho na jihu Bosny zatkli vojáci NATO.

Obžaloba někdejšího příslušníka bosenskosrbských ozbrojených sil vinila z toho, že v srpnu 1992 založil s osmi dalšími lidmi zajatecký tábor ve Foče na východě země.

V něm následně drželi bosenské muslimky, které byly týrány, znásilňovány a posílány na nucené práce. Soud mu nyní vyměřil šestnáctiletý pobyt ve vězení.

Přelomový soud
Verdikt sarajevského soudu je vůbec prvním rozhodnutím v případech, které bosenské justici předal Mezinárodní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY).

Předávání pravomocí v obdobných kauzách má ulehčit práci přetíženému haagskému soudu. Obdobné národní tribunály fungují i v Srbsku a Chorvatsku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video