VIDEO: Bolivijci protančili noc s lebkami, prosili je o splnění přání

  • 5
Stovky Bolivijců ve čtvrtek tančily a zpívaly na hřbitově v hlavním městě Sucre, kde v rámci tradičního festivalu vystavovaly lidské lebky ozdobené květinami a lístky koky. Lidé se při rituálech modlí za spění svých přání a navazují spojení se svými dávnými předky.

Do oslav v hlavním bolivijském městě se zapojila i Juliana Zapanaová, která tančila s lebkou pojmenovanou Carlos a její dcera nesoucí lebku se jménem Luis. Nadšenci, jako je Zapanaová a její rodina, přinášejí každý rok na hřbitov v La Paz lebky známé jako natitas a žádají bohy o peníze, zdraví a další laskavosti.

Lidé v rámci oslav pořádají rituál, který se koná týden po Dni mrtvých a zahrnuje  stovky hořících svíček, radostnou hudbu a tanec. „Musíme jim udělat radost. Jsou to jejich narozeniny a musí se mít hezky,“ říká Zapanaová o ozdobených lebkách.

Podivuhodného festivalu se zúčastnila také Yesica Hilaryová, která si s sebou vzala hned tři lebky, včetně jedné připojené k celé lidské kostře. „Vím, že vám tyto natitas splní přání, pokud tomu uvěříte,“ říká.

Oslavy jsou překvapivou kombinací andského uctívání předků a římskokatolického vyznání. Podle odborníků bylo v předkolumbovském období zcela běžné si ponechat lebky mrtvých jako trofeje a vystavit je jako symbol smrti a znovuzrození. Ačkoli katolická církev považuje festival za pohanský, nezakazuje lidem, aby se ho účastnili.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video