Na protivládní demonstraci, kterou svolal Muktada Sadr do Bagdádu, přišly statisíce lidí.

Na protivládní demonstraci, kterou svolal Muktada Sadr do Bagdádu, přišly statisíce lidí. | foto: Reuters

Boje v Iráku pokračují. Mrtvých přibývá a ropný průmysl je v ohrožení

  • 107
V Iráku už třetí den pokračují boje mezi tamními vojáky a šíitskými milicemi. Násilnosti, které propukly v úterý v Basře a následně se rozšířily do dalších měst včetně Bagdádu, si už vyžádaly na 150 životů. Asi čtyři stovky lidí jsou podle agentur zraněny. Boje také ovlivňují irácký ropný průmysl.

Jen v Kútu, městě ležícím 170 kilometrů jižně od Bagdádu, zemřelo v noci na dnešek 44 lidí. Čtyři z nich byli policisté, zbývající oběti byly z tábora šíitských militantů. Bezmála osmdesát lidí utrpělo zranění.

Dál se bojuje i v Basře, kde se v krátkých intervalech ozývají výbuchy a v ranních přestřelkách tam zemřeli nejméně tři policisté.

Právě v přístavu Basra, centru iráckého ropného průmyslu, se nynější násilnosti rozhořely. V úterý tu vládní jednotky začaly svádět tvrdé bitvy se stoupenci radikálního klerika Muktady Sadra. Vláda chce nelegální šíitské oddíly odzbrojit a ve středu jim na to dala třídenní ultimátum. Ve městě platí noční zákaz vycházení, v ulicích se pohybují v podstatě jen vojáci, policisté a militanti.

Muktada Sadr považuje současnou akci za pokus co nejvíce jeho hnutí oslabit před podzimními volbami. Na dnešek svolal protivládní demonstrace do Bagdádu a Amáry a pohrozil celonárodními protesty. Na akci v hlavním městě se podle ministerstva vnitra sjely statisíce Sadrových stoupenců. Ti žádali demisi kabinetu, který podle nich nezastupuje Iráčany, ale amerického prezidenta Bushe.

Irácké úřady se z bezpečnostních důvodů rozhodly vyhlásit v hlavním městě zákaz vycházení. "Zákaz platí pro lidi i vozidla od čtvrteční jedenácté hodiny večerní našeho času až do neděle pěti hodin ráno," sdělil agentuře Reuters mluvčí bagdádských bezpečnostních sil.

Nová vlna násilí může ohrozit i vývoz irácké ropy. V okolí Basry je mnoho rafinerií. Dnes byla při sabotáži vážně poškozena jedna ze dvou hlavních exportních tras k terminálům v Perském zálivu. "Přijdeme asi o třetinu vývozu z Basry," řekl agentuře Reuters místní zdroj.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video