Šéf Evropské komise José Manuel Barroso.

Šéf Evropské komise José Manuel Barroso. | foto: ČTK

Brusel zatlačí na Kanadu, aby zrušila víza, slíbil Zemanovi Barroso

  • 72
Miloš Zeman se ve středu sešel s předsedou Evropské komise Josém Barrosem. Při večeři podle prezidenta mluvili především o vízové povinnosti pro Čechy při cestě do Kanady. Barroso slíbil, že Evropská unie vyvine tlak na Kanadu, aby víza zrušila.

Miloš Zeman se s José Barrosem setkal ve středu při společné večeři. "Hlavním předmětem jednání bylo zrušení vízové povinnosti s Kanadou a tlak EU, což pan Barroso přislíbil, na to, aby ta víza byla zrušena," řekl Zeman. Podle něj je ČR zřejmě jedinou členskou zemí unie, která má s Kanadou zavedenu vízovou povinnost.

"Snad poprvé jsem spojil ekonomickou diplomacii s problémem lidských práv. Říkal jsem, že svobodné cestování patří k základním lidským právům, a vízová povinnost samozřejmě lidská práva omezuje," uvedl Zeman.

Víza pro české občany obnovila Kanada v roce 2009 kvůli zvýšenému počtu žádostí o azyl z ČR. Kanada zdůvodňovala trvání víz i nutností reformovat azylový zákon. Ten platí od prosince 2012 a azylové řízení zrychlil, víza ale zrušena nebyla.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video