V Rangúnu v Barmě se protestovalo proti vojenskému převratu. (6. února 2021)

V Rangúnu v Barmě se protestovalo proti vojenskému převratu. (6. února 2021) | foto: Reuters

Barmská junta zadržela amerického novináře, vojáci ho odvedli z letiště

  • 5
Barmské bezpečnostní síly v pondělí zadržely amerického novináře, který v zemi působí jako šéfeditor nezávislého zpravodajského serveru Frontier Myanmar. Danny Fenster byl zatčen na letišti v největším barmském městě Rangúnu, odkud chtěl odletět do Malajsie.

Podle serveru Frontier Myanmar byl žurnalista převezen do rangúnské věznice Insein. „Nevíme, proč byl Danny zadržen, nebyli jsme schopni se s ním spojit. Máme o něj obavy a vyzýváme k jeho okamžitému propuštění,“ dodal zpravodajský kanál.

Masakr v Barmě pokračuje. Rozstřílená těla se odvážejí a ihned zpopelňují

V Barmě provedla armáda 1. února převrat, který zdůvodnila údajnými podvody v listopadových volbách, v nichž s převahou zvítězila Národní liga pro demokracii vedená nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. Ta se v pondělí poprvé od únorového převratu osobně objevila před soudem.

Puč vyvolal rozsáhlé nepokoje, při nichž od února zahynulo přes 800 lidí. Barmské bezpečnostní složky k potlačení protestů opakovaně použily vodní děla, slzný plyn, gumové projektily, ale i ostrou palbu. Tisíce dalších lidí byly zatčeny.

Kromě sedmatřicetiletého Američana Fenstera byli po převratu zadrženi také polský novinář a japonský fotoreportér. Oba byli následně deportováni. Ve vazbě naopak nadále zůstává americký občan Nathan Maung.

Frontier Myanmar, který je vnímán jako kritický k barmské juntě, funguje jako tištěný časopis vycházející v angličtině a internetový zpravodajský server, který zveřejňuje zprávy v anglickém a barmském jazyce. Zaměřuje se především na místní politiku a ekonomiku.

Danny Fenster:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video