Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš | foto: Reuters

Evropský účetní dvůr by měl mít větší váhu, prohlásil Babiš v Lucemburku

  • 51
Premiér Andrej Babiš si přeje, aby Evropský účetní dvůr měl při rozhodování o finančních tocích uvnitř Evropské unie větší váhu. Poukázal na to v pátek v Lucemburku při návštěvě sídla instituce, která kontroluje účetnictví všech příjmů a výdajů EU a jejích orgánů.

Evropský účetní dvůr (EÚD) založený v roce 1977 dbá na to, aby se finanční prostředky EU vynakládaly podle schválených zásad a na určené účely. V případě nesrovnalostí však účetní dvůr nemá exekutivní pravomoci.

„Myslím, že je to důležitá instituce, kterou my na Evropské radě úplně nevnímáme. Měli bychom možná více čerpat z jejích informací, protože je to instituce, která poukazuje na úspory, kterých bychom v rámci evropských institucí měli a mohli dosáhnout,“ míní Babiš.

Český premiér se domnívá, že například u Evropského parlamentu, který má právě v Lucemburku generální sekretariát, a také u Evropské komise jsou „obrovské částky, které by se asi daly ušetřit“. Babiš také řekl, že pro něj schůzka se zástupci EÚD byla inspirativní a že je nyní „vyzbrojen“ na debatu o příštím rozpočtu Evropské unie. 

Premiér je nyní na dvoudenní návštěvě Lucemburska. Při pracovní snídani v sídle unijního účetního dvora se setkal s šéfem úřadu Klausem-Heinerem Lehnem nebo s českým zástupcem v EÚD Janem Gregorem. Ten byl Babišovým náměstkem v době, kdy byl současný premiér ministrem financí.

O své činnosti Evropský účetní dvůr každoročně informuje ve výroční zprávě, která je podkladem pro kontrolní činnost Evropského parlamentu. Ze zprávy zveřejněné minulý měsíc vyplývá, že míra chybovosti v rozpočtových výdajích EU loni mírně stoupla na 2,6 procenta z předloňských 2,4 procenta. V roce 2016 to bylo 3,1 procenta.

Dvůr během auditu za rok 2018 zjistil devět podezření z podvodu, které oznámil Evropskému úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Jedno podezření se týká České republiky, a to neupřesněné veřejné zakázky v oblasti hospodářské, sociální a územní soudržnosti.

EÚD zaměstnává přibližně 900 odborníků, z toho 31 z České republiky. Přibližně dvě třetiny zaměstnanců EÚD tvoří auditoři. Účetní dvůr loni provedl nejvíc auditních dnů v Itálii (335), Německu (347) a Polsku (335). V České republice experti strávili auditem dohromady 101 dní, řekl v pátek Damijan Fišer z tiskového odboru EÚD.

Babiš položil květiny ke hrobu Jana Lucemburského

Premiér už ve čtvrtek v Lucemburku jednal se svým protějškem Xavierem Bettelem, který ho doprovázel i během některých částí pátečního programu návštěvy, včetně společného oběda. Přijal ho i lucemburský velkovévoda Henri a v parlamentu pak jeho předseda Fernand Etgen. 

V katedrále Notre-Dame v Lucemburku Babiše přivítal lucemburský kardinál Jean-Claude Hollerich. V ní pak premiér navštívil místní kryptu a položil květiny ke hrobu českého krále Jana Lucemburského, který vládl v letech 1310 až 1346.

Babiš se také zastavil na náměstí Jana Palacha. Lucemburk je prvním městem na světě, které po českém studentovi část svého náměstí pojmenovalo. A to proto, aby pomohlo udržet v paměti jeho protestní čin. 

Už pouhý rok po invazi vojsk zemí Varšavské smlouvy na území spojence – tehdejšího Československa se tak neoficiálně stalo. Z iniciativy Spolku přátel Čechů a Slováků v Lucemburku byla v roce 1995 na nádvoří umístěna také pamětní deska.

Předseda české vlády svou návštěvu zakončí večer návštěvou centra inovací House of Startups, kde se setká mimo jiné s šéfem lucemburské hospodářské komory Carlem Thelenem.

Palachovo náměstí:

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video