Zdravotníci testují lidi na covid-19 v australské Sydney. Město zavádí přísnou...

Zdravotníci testují lidi na covid-19 v australské Sydney. Město zavádí přísnou uzávěru kvůli nakažlivé mutaci delta. (26. června 2021) | foto: Reuters

Místo rozvolnění tvrdý lockdown. Sydney zavádí uzávěru, bojí se mutace delta

  • 136
Australské město Sydney od soboty zavádí dvoutýdenní uzávěru s cílem zastavit šíření koronavirové mutace delta, která byla poprvé odhalena v Indii a je velmi nakažlivá. Je to první větší uzavření od prosince loňského roku.

Zatím uzávěra platila v centru Sydney a na východních předměstích, kde žije více než milion lidí. Nákaza se však potvrdila i na dalších místech, což úřady vedlo k rozšíření lockdownu. Sydney je nejlidnatějším australským městem, má přes pět milionů obyvatel.

Uzávěra, kterou v sobotu oznámila premiérka státu Nový Jižní Wales, ve kterém Sydney leží, Gladys Berejiklianová, bude platit také v okolí Sydney, tedy v Modrých horách, Centrálním pobřeží a Wollongongu. Potrvá do 9. července a lidé při ní budou moci opouštět domov jen při cestách do práce, k lékaři, do školy a na nákup. V dalších částech Nového Jižního Walesu bude omezeno veřejné shromaždování a obyvatelé mimo domov budou muset nosit roušky uvnitř objektů.

„Nechceme, aby tato situace trvala několik týdnů. Čím dřív to skončí, tím líp,“ uvedla k lockdownu premiérka Gladys Berejiklianová pro BBC.

Počet dosud potvrzených případů této mutace v Austrálii vystoupil na 80. Nejnovější ohnisko se objevilo před týdnem v blízkosti vyhlášené pláže Bondi Beach, odkud se rozšířilo do centra města a na jeho západní okraj. Rozšíření infekce je přitom spojováno s řidičem, který vozil lidi z letiště.

Premiér Scott Morrison ve videovzkazu poděkoval obyvatelům Sydney za trpělivost a sebekázeň. „Sydney, společně to zvládneme,“ uvedl. „Tato pandemie bohužel po celém světě stále řádí a čas od času budeme pociťovat její následky v Austrálii,“ dodal.

Itálie zablokovala vývoz AstraZenecy do Austrálie, využila nová pravidla

Nový Zéland v sobotu na tři dny pozastavil dohodu o bezkaranténním cestování, kterou má s Austrálií. Cestovní koridor sousedící země otevřely v dubnu. Od té doby bylo cestování mezi Novým Zélandem a některými australskými státy krátce pozastaveno, nynější rozhodnutí Nového Zélandu ale poprvé platí pro celou Austrálii.

V boji s koronavirem byla Austrálie úspěšnější než mnoho jiných států s vyspělými ekonomikami. Podařilo se jí to díky rychlému uzavření hranic, pravidlům nařizujícím dodržování rozestupů a zároveň díky tomu, že opatření byla převážně dodržována. Od začátku pandemie země s více než 25 miliony obyvatel zaznamenala na 30 400 případů koronavirové nákazy a 910 lidí tam po nemoci covid-19 zemřelo.

V uplynulých měsících se však Austrálie potýkala s menšími ohnisky nákazy. Před mohutným rozšířením infekce se ubránila pomocí důsledného trasování kontaktů, izolací lidí, kteří přišli do kontaktu s nakaženým, a krátkými přísnými uzávěrami.

Očkováno proti covidu-19 bylo dosud podle Michaela Kidda z australského ministerstva zdravotnictví 28 procent obyvatel starších 16 let. Podáno v zemi bylo 7,2 milionu dávek vakcíny, z toho u 5,2 milionu šlo o první dávku.

Austrálie zatím očkování zpřístupnila pouze lidem starším 40 let a skupinám, kterým kvůli zdravotním indikacím či povolání hrozí zvýšené riziko. Vakcína od firem Pfizer a BioNTech je v zemi podávána lidem ve věku 40 až 59 let, zatímco vakcíny od společnosti AstraZeneca dostávají starší věkové skupiny.

8. září 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video