Hans Jornvall oznamuje ve Stockholmu vítěze Nobelovy ceny za medicínu.

Hans Jornvall oznamuje ve Stockholmu vítěze Nobelovy ceny za medicínu. - Hans Jornvall z výboru pro udělování Nobelových cen, oznamuje ve Stockholmu vítěze ceny za medicínu. Získala ji dvojice australských vědců. (3. října 2005) | foto: Leif R. Jansson, Reuters

Australané dostali Nobelovu cenu za žaludeční bakterii

  • 13
Letošní Nobelovu cenu za medicínu získal australský výzkumný tým Barry Marshall a Robin Warren. Komise je ocenila za objev bakterie, která způsobuje gastritidu a žaludeční vředy. Odměnu deset milionů švédských korun si ve Stockholmu převezmou v prosinci.

"Díky pionýrskému objevu pánů Marshalla a Warrena už žaludeční vředy nejsou chronickou záležitostí a jejich léčba trvá mnohem kratší dobu," stojí v prohlášení komise, která Nobelovy ceny uděluje. Podle komise stojí oba vědci za "pozoruhodným a neočekávaným objevem".

Osmašedesátiletý patolog Robin Warren a 54letý gastroenterolog Barry Marshall spolu začali pracovat už v 80. letech minulého století. Od samotného počátku se věnovali výzkumu žaludku.

Tým stojí za objevem bakterie Helicobacter pylori. Právě ji označili v roce 1982 za hlavního viníka vzniku zánětu žaludeční sliznice a žaludečních vředů.

V nejbližších dnech komise oznámí i udělení dalších cen. Na Nobelovu cenu míru má šanci například zpěvák skupiny U2 Bono Vox či německý politik Gerhard Schröder. Věčným kandidátem je i bývalý český prezident Václav Havel. - více zde

Všichni laureáti se ve Stockholmu potkají 10. prosince, kdy osobně převezmou ocenění i finanční odměnu ve výši 10 milionů švédských korun (asi 33 milionů českých korun).

Laureáti Nobelovy ceny za medicínu od roku 2001

  • 2005 - Barry J. Marshall a J. Robin Warren za objev bakterie Helicobacter pylori, která je příčinou žaludečních vředů.
  • 2004 - Richard Axel a Linda B. Bucková za objev receptorů, které umožňují vnímat vůně a pachy.
  • 2003 - Paul C. Lauterbur a Sir Peter Mansfield za objev magnetické resonance.
  • 2002 - Sydney Brenner, H. Robert Horvitz a John E. Sulston za výzkum genetické regulace buněk.
  • 2001 - Leland H. Hartwell, Tim Hunt a Sir Paul Nurse za objev regulátorů, které mají vliv na životní cyklus buněk.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video