Atentát u srílanského Kolomba. | foto: Anuruddha Lokuhapuarachchi, Reuters

Atentátník zabíjel v davu maratonců, zemřel i srílanský ministr

  • 13
Sebevražedný atentátník zabil srílanského ministra silnic a dálnic Jejaraje Farnandopulla. Při útoku spáchaném ve městě Weliverija asi třicet kilometrů od Kolomba zemřelo kromě ministra jedenáct lidí, devadesát dalších utrpělo zranění, informovalo srílanské ministerstvo obrany.

Podle mluvčího srílanské vlády Anuši Paltipy došlo k explozi těsně před začátkem maratonského běhu, který Fernandopulle startoval. Paltipa uvedl, že útočník výbuch načasoval tak, aby zabil co nejvíce lidí.

Armáda z přípravy atentátu obvinila separatistickou organizaci Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE), která usiluje o samostatný stát na severu a východě ostrova. K incidentu se ale zatím nepřihlásila.

Fernandopulle je letos už druhým členem srílanské vlády, který zemřel při násilnostech. V lednu byl při pumovém útoku na svůj automobil zabit ministr veřejných prací D. M. Dasanajake, dalších sedm lidí utrpělo při atentátu zranění. Z útoku na Dasanajakeho vláda rovněž obvinila LTTE.

LTTE bojují se srílanskou vládou od roku 1983, konflikt si zatím vyžádal přes 70 tisíc obětí, především civilistů.

Střety se letos vyostřily, když vláda v lednu jednostranně odstoupila od příměří uzavřeného v roce 2002 a zahájila proti Tamilským tygrům rozsáhlou ofenzivu. Kolombo svůj krok zdůvodnilo tím, že LTTE příměří využívali pouze k přeskupení sil a k vyzbrojování.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video