Asie: bude hůř než loni

- Loňský rok byl pro Asii jeden z nejhorších za poslední čtvrtstoletí. A ten začínající může být ještě horší. Dokonce i zde tolik uznávaní hvězdopravci mají z roku devítek a roku zajíce obavy.
Odborníci tvrdí, že letošní asijský osud je hlavně v japonských a čínských rukou.
Japonská recese se totiž neustále prohlubuje. Pokud se nepodaří ozdravit ekonomiku země vycházejícího slunce, nemůže celá Asie pomýšlet na žádný velký růst. A když Japonsko upadne do hlubší krize, otřese se pravděpodobně celý svět.
Čína se letos připravuje na oslavy 50. výročí uchopení moci komunisty. Bude však co slavit? Pokud by říše středu a její satelit Hongkong devalvovaly svoje měny, druhé kolo asijské finanční krize by vypuklo rychle a mělo by ještě krutější dopady. Asií se přitom jako mor bude šířit nezaměstnanost, která by mohla destabilizovat mnohé státy, například právě Čínu, ale možná i Jižní Koreu.
V bludném kruhu násilí se ocitá i čtvrtý nejlidnatější stát světa - Indonésie. Autokratický vůdce Suharto sice loni padl, ale pozůstatky jeho režimu přetrvávají. Podle všeho bude indonéská cesta k dvojím volbám, parlamentním v červnu a prezidentským v srpnu, krvavá.
Také v Indii není nereálný pád vlády, a protože země dosáhne v počtu obyvatel za několik měsíců jedné miliardy, její společenské, sociální a demografické problémy se jenom zvětší. A bude v podstatě jedno, kdo vyhraje další volby.
Thajsko, Malajsie či Filipíny se také ještě úplně nevymaní z krize a i singapurský tygr začíná skomírat.
Těžké doby asi čekají i Korejský poloostrov. Na jihu bude vrcholit krize, na severu se asi bude zvyšovat napjatý vztah s USA kvůli jadernému programu. Dokonce se spekuluje o možném americkém leteckém úderu na KLDR.
Ani Macao neví, zda jde letos do lepšího či horšího. Jedno ví ale jistě: od prosince bude po 442 letech opět pod správou Číny.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video