Mezinárodní trestní soud v Haagu (9. června 2017)

Mezinárodní trestní soud v Haagu (9. června 2017) | foto: Profimedia.cz

Putina už by zatkli. Arménie přistoupila k Mezinárodnímu trestnímu soudu

  • 54
Verdikty Mezinárodního trestního soudu v Haagu se nově řídí i Arménie, která se oficiálně ve čtvrtek připojila k ostatním zemím. Rozhodnutí Jerevanu připojit se k soudu, který před časem vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina, už dopředu kritizovala Moskva. Pokud by Putin od nynějška do Arménie přijel, musel by být zatčen a vydán do Haagu.

„Římský status začal pro Arméni oficiálně platit 1. února,“ řekl agentuře AFP arménský justiční činitel Jegiše Kirakosjan. Dodal, že Jerevan tím získává „důležité nástroje, aby předcházel válečným zločinům a zločinům proti lidskosti na svém území“. To podle něho platí zejména v případě Ázerbájdžánu, s nímž Arménie sváděla boje o sporné území Náhorního Karabachu.

Mezinárodní trestní soud loni vydal zatykač na ruského prezidenta Putina a zmocněnkyni pro práva dětí Mariju Lvovovou-Bělovovou v souvislosti s deportacemi ukrajinských dětí do Ruska. Moskva tribunál neuznává a obvinění odmítla. Rozhodnutí Arménie přistoupit k Mezinárodnímu trestnímu soudu kritizovala.

Políček Putinovi. Arménie stvrdila přistoupení k trestnímu tribunálu

Jerevan tvrdí, že jeho krok není namířen proti Rusku, ale přistoupil k němu kvůli sousednímu Ázerbájdžánu. Větší a lépe vyzbrojený soused si nedávno připsal rychlé vojenské vítězství, které ukončilo dlouholetý spor o Armény obývaný Náhorní Karabach.

Oblast, která byla od 80. let minulého století pod kontrolou arménských separatistů, loni v září po bleskové ofenzívě ovládl Ázerbájdžán, načež odešlo více než 100 000 obyvatel Karabachu do Arménie. Jerevan v souvislosti s koncem existence nezávislého Karabachu obvinil Rusko, že mu nepřišlo na pomoc, ačkoli je jeho spojencem. Moskva kritiku odmítla.

Tribunál v Haagu vydal zatykač na Vladimira Putina:

17. března 2023

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video