Američtí a íránští vyjednavači zasedli k rozhovorům o situaci v Iráku

Američtí a íránští vyjednavači zasedli k rozhovorům o situaci v Iráku - Američtí a íránští vyjednavači zasedli v Bagdádu k rozhovorům o situaci v Iráku. (27. května 2007) | foto: Reuters

Amerika jednala s Íránem. Téměř po třiceti letech

  • 56
Po sedmadvaceti letech usedli američtí vyjednavači k jednomu stolu s íránskými. Sešli se v Bagdádu a řešili bezpečnostní situaci v Iráku. Šlo o první oficiální schůzku na tak vysoké úrovni od roku 1980, kdy USA přerušily s Íránem styky. Probíhala prý "pozitivně".

"Rozhovory byly pozitivní. Co teď potřebujeme vidět, je větší aktivita Íránu v praxi," prohlásil po čtyřhodinové schůzce americký vyjednavač Ryan Crocker.

"Tlumočil jsem Íráncům řadu přímých a jednoznačných znepokojivých faktů v souvislosti s jejich jednáním v Iráku a jejich podporou milicím, které bojují proti iráckým a koaličním silám," řekl Crocker. "Faktem je, že velké množství výbušnin a munice používaných milicemi v Iráku pochází z Íránu."

Američané viní Teherán, že podporuje irácké povstalce a rozdmýchává sektářské násilí v zemi. V posledních letech se snažili režim prezidenta Ahmadínežáda úplně izolovat, ale pod tlakem okolností ustoupili.

Nic jiného než Irák
Vyjednavači se úzkostlivě drželi tématu Irák a vyhýbali se čemukoliv jinému - například kontroverznímu íránskému jadernému programu.

Zástupci obou zemí se sešli v sídle premiéra Núrího Málikího v bagdádské zelené zóně. Tedy v přísně střežené lokalitě, v níž se nacházejí všechny důležité úřady.

Jednání zahájil právě Málikí, který po krátkém projevu Crockera a jeho íránského jednacího partnera Hasana Kazemího Komího místnost opustil. Američtí činitelé však už předem avizovali, že si od setkání neslibují žádný velký průlom, napsala agentura Reuters.

Bush se řídí doporučením komise
Rozhovory s Íránem - a rovněž Sýrií - doporučila administrativě amerického prezidenta Bushe takzvaná Irácká studijní skupina vedená někdejším ministrem zahraničí Jamesem Bakerem.

Bush jednání se zemí, kterou zařadil do "osy zla", zprvu zarputile odmítal. Nakonec ale ustoupil, jelikož situace v Iráku je katastrofální a přes vyslané posily a zahájení velké ofenzivy v Bagdádu se nikterak nelepší.

Bush minulý týden na tiskové konferenci v Bílém domě varoval, že Irák čeká horké léto. "Následující týdny a měsíce budou kritické. Čekáme těžké boje a mnoho obětí," prohlásil. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video