Pracovníci pohřebních ústavů používali mrtvá těla k obchodu s lidskými orgány. Ilustrační foto.

Pracovníci pohřebních ústavů používali mrtvá těla k obchodu s lidskými orgány. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Američtí pohřebáci rozprodávali orgány mrtvých

  • 7
Zaměstnanci několika pohřebních ústavů v americkém Rochesteru a newyorských čtvrtích Bronx a Manhattan kradli mrtvým orgány a prodávali je na transplantace. Vydělali si skoro pět milionů dolarů. Panují navíc obavy, že některé tkáně určené k dalšímu použití mohly být nakažené.

Hlavním podezřelým v této kauze je Michael Mastromarino, bývalý zubní chirurg ze státu New Jersey. Ten ve městě Fort Lee provozoval firmu, která prodávala lidské tkáně určené k transplantacím. Mastromarino byl mimo jiné obviněn i z kradení těl a otevírání hrobů. Ve středu však u newyorského soudu svou vinu popřel.

"Zloději si mysleli, že mohou krást kosti bez jakéhokoli ohledu na mrtvé, jejich příbuzné či ty, kdo tkáně zemřelých dostávali. Štěpy tkání a kostí navíc mohly být infikovány," uvedl brooklynský okresní soudce Charles Hynes.

Celkem může být do zločinu zapojeno i přes čtrnáct lidí, uvedl deník The New York Times. Jedno z těl, které mělo být mezi "zneužitými", patřilo britskému novináři Alistairovi Cookeovi, který v USA dlouhodobě pobýval a zde i zemřel v roce 2004. Obžaloba uvedla, že podezřelí změnili Cookovu dokumentaci. Podle ní měl zemřít v 85 letech na infarkt a nikoli v 95 letech na rakovinu.

Ředitelé pohřebních ústavů, kteří přiznali vinu, souhlasili s pomocí při vyšetřování zločinu. Jejich totožnost však nebyla zveřejněna. "Všech sedm ředitelů se rozhodlo, že se vzdají licence a nastoupí do vězení na dobu určenou dle míry zavinění," uvedl Hynes.

Podle soudního spisu Mastromario a jeho tři komplicové pracovali v pohřebních ústavech právě za účelem odcizování orgánů bez souhlasu pozůstalých. Brali i orgány těch, kteří byli k dárcovství nevhodní a zemřeli na vážnou chorobu.

Orgány, kosti a tkáně prodávali legální cestou, například na operace kyčlí. Přišli si tak na 4,6 milionu dolarů. Za jedno tělo dostali až čtvrt milionu dolarů. Celkem zneužili přes tisíc těl. Úmrtní listy pozměňovali tak, aby vše nasvědčovalo tomu, že mrtví své orgány chtěli darovat.

Transplantace tkání, kůže a kostí i obchod s nimi jsou ve Spojených státech legální, ovšem jen za určitých podmínek.

Podezřelí jsou vyšetřováni na svobodě, složili kauci v řádech milionů dolarů. Ve vězení mohou strávit až 25 let.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video