Lukašenko je v Pekingu. Na stole může být čínský mírový plán i dodávky zbraní

  • 20
Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko přiletěl do Číny. Na státní návštěvě, která se koná na pozvání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, bude do čtvrtka. Lukašenkova cesta je sledovaná zejména kvůli možným náznakům skutečného postoje Číny vůči ruské invazi na Ukrajinu.

Lukašenko v nedávném rozhovoru s čínskými médii uvedl, že nyní je „jedinečná situace“ pro zastavení konfliktu. Ve funkci běloruského prezidenta byl v Číně už dvanáctkrát, uvedla běloruská agentura Belta.

Minsk je významným spojencem Moskvy a před rokem dokonce ruské armádě poskytl své území k útoku proti sousední zemi. Lukašenko se tak v Evropě ocitl v ještě větší izolaci a Evropská unie zavedla proti Bělorusku další sankce. V Bělorusku jsou nadále rozmístěni ruští vojáci, letouny a další zbraně.

Čína se oficiálně k válce staví neutrálně, ale američtí představitelé nedávno varovali, že Peking zvažuje Moskvě poskytnout vojenskou pomoc, včetně zbraní a munice. Čína označuje americká tvrzení za očerňující kampaň a tvrdí, že prosazuje mírové rozhovory.

Peking tento týden zveřejnil dvanáctibodový plán, který by měl ukončit válku na Ukrajině rozpoutanou Ruskem. Kyjev návrh odmítl, pokud nebude zahrnovat stažení ruských vojsk na hranice z roku 1991, ale zároveň uvedl, že je otevřen jednáním o některých částech plánu. Moskva ho naopak podpořila, Ukrajina by se podle ní měla smířit s „novou územní realitou“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video