Hory popela ze sopky Šiveluč pokryly okolní vesnice. Děti nemohou do škol

  • 35
V úterý brzy ráno vybuchla jedna z nejaktivnějších ruských sopek Šiveluč na poloostrově Kamčatka na ruském Dálném východě. Vyslala do okolí asi desetikilometrový oblak popela, který představuje nebezpečí pro okolí i leteckou dopravu.

Kamčatská sopka Šiveluč vybuchla těsně po půlnoci, o šest hodin později vychrlila popel na ploše zhruba 100 tisíc kilometrů čtverečních, jak uvádí tým kamčatské pobočky ruské akademie věd.

Ze sopky se valily proudy lávy, které rozpouštěly sníh a způsobily bahenní proudy. Ty ohrožovaly především silniční dopravu v okolí. Vesnice zároveň pokryly závěje šedého popela hluboké až 8,5 centimetrů, což je nejvíc za posledních 60 let.

„Mrak popela se díky větru pohyboval západním směrem a zasypal několik nedalekých vesnic,“ řekl Danila Chebrov, ředitel kamčatské pobočky geofyzikálního průzkumu. Dodal, že vulkán se nyní pravděpodobně uklidní, ale nelze vyloučit další velké mraky popela. Láva by se podle něj neměla dostat do vesnic.

Tým akademiků zároveň vydal varování pro leteckou dopravu. „Probíhající sopečná aktivita by mohla ovlivnit mezinárodní a lokální lety,“ uvedli.

Obyvatelé mají nařízeno zůstat doma

Některé školy na poloostrově Kamčatka vzdáleném asi 6 800 km východně od Moskvy se uzavřely. „Obyvatelé by měli teď zůstat doma,“ řekl šéf kamčatského městského regionu Oleg Bondarenko. Je podle něj nemožné, aby nyní děti chodily do školy. Dodal také, že se již obnovily dodávky elektřiny i pitné vody.

Jedna z největších a nejaktivnějších kamčatských sopek Šiveluč zaznamenala v poslední době několik desítek významných erupcí. K poslední došlo v roce 2007.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Vědci již zveřejnili snímky oblaku popela, který se rychle valí nad lesy a řeky na Dálném východě a z vesnic pokrytých popelem. Zveřejnili obrázek hloubky popela.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video