Ruská policie na Rudém náměstí v Moskvě v pátek zadržela opozičního aktivistu Pavla Kriseviče. Předstíral, že se střelil do hlavy. (11. června 2021) | foto: Reuters

Ruský aktivista předstíral, že se střelil. Chtěl se zbavit strachu z represálií

  • 34
Policie na Rudém náměstí v Moskvě v pátek zadržela opozičního aktivistu Pavla Kriseviče. Nesvolal žádnou protivládní demonstraci, ale předstíral, že se střelil do hlavy. Podle ruských zdrojů je v pořádku, šlo o politický protest.

Portál lenta.ru uvádí, že Krisevič dvakrát vystřelil do vzduchu, potřetí se střelil do hlavy. Policisté ho povalili na zem, pak ho odvedli.

„S Pavlem je všechno v pořádku, nic se mu nestalo. Byla to jen (politická) akce,“ řekla Krisevičova přítelkyně Anastasija Michajlovová podle portálu Varlamov News.

Aktivista v prohlášení uvedl, že výstřel je jediným způsobem, jak se zbavit strachu z represálií. Státu vyčítá, že protesty považuje za trestný čin. „Nutí nás, abychom před kamerami a na chatech vystupovali jako zločinci,“ napsal Krisevič.

Loni v listopadu se nechal pověsit na kříž jako Ježíš Kristus před moskevskou budovou Federální bezpečnostní služby (FSB). Tehdy za neuposlechnutí policie skončil na 15 dnů za mřížemi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video