Angela Merkelová - kancléřka Spolkové republiky Německo (2021)

Angela Merkelová - kancléřka Spolkové republiky Německo (2021) | foto: Reuters

Německo evakuuje přes dva tisíce lidí. Letadlo přistálo v Kábulu pozdě večer

  • 20
Německo se soustředí na evakuaci svých občanů a spolupracovníků z Afghánistánu. V pondělí večer tam přistálo jedno z německých letadel. Ještě v odpoledních hodinách to ale situace na kábulském letišti neumožňovala. Ze země odletí asi 500 německých pracovníků s rodinami, oznámila na pondělní tiskové konferenci kancléřka Angela Merkelová.

Angela Merkelová v pondělí hovořila s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, se kterým se dohodla na úzké spolupráci. Afghánistán v posledních dnech rychle ovládlo radikální islámské hnutí Tálibán, na což západní země reagují překotnou snahou evakuovat své občany a spolupracovníky.

„Německo musí učinit vše, aby ze země evakuovalo Němce a především ty místní pracovníky, kteří pracovali pro německou armádu,“ řekla Merkelová. Uvedla, že se jedná o zhruba 500 pracovníků, se započítáním jejich rodin pak asi o 2 500 lidí. Doplnila, že 1 900 z nich je již v Německu, případně mimo Afghánistán.

Německo do Afghánistánu vyslalo tři vojenské letouny A400M, Jeden z nich pozdě večer přistál na kábulském letišti.

Situace je podle Merkelové velmi vážná, proto Německo nejen pomáhá, kde je to potřebné, ale je rovněž odkázáno na pomoc ostatních. Uvedla, že pomoc se musí dostat i afghánským sousedům, kde je možné očekávat vlnu běženců.

Na úvod tiskového prohlášení Merkelová hovořila o tom, že je hořké sledovat, jak afghánské regiony po odchodu spojeneckých vojsk dobývá Tálibán. „Je to strašné pro Afghánce, kteří touží žít ve svobodě, a je to strašné i pro Německo a spojence, kteří v Afghánistánu bojovali proti terorismu,“ řekla kancléřka. Při této příležitosti připomenula i 59 Němců, kteří v Afghánistánu zahynuli.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video