Žaneta Fuchsová

Žaneta Fuchsová | foto: Koláž iDNES.cz

Dětskou hvězdu na konzervatoř nevzali. Žaneta Fuchsová slaví padesátiny

  • 31
Proslavila se filmy Kočičí princ, Počítání oveček, Lucie, postrach ulice, ...a zase ta Lucie! či seriály Létající Čestmír, Bambinot a Vlak dětství a naděje. Přestože se hlásila na konzervatoř, kvůli údajnému nedostatku talentu ji nepřijali. Žaneta Fuchsová slaví 31. března padesáté narozeniny.

Žaneta Fuchsová patřila v osmdesátých letech k velmi oblíbeným dětským herečkám. Ztvárnila na tři desítky filmových rolí, do povědomí diváků se zapsala především jako představitelka Lucie z rodinné komedie Lucie, postrach ulice (1984) či ze seriálu Chobotnice z druhého patra (1987), kde spolu se svým dětským hereckým kolegou Milanem Šimáčkem prožívali dobrodružství s kouzelnými plastelínovými chobotničkami.

Před kameru se poprvé postavila v pěti letech v pohádce Kočičí princ, následovala role v dramatu Housata (1979) či televizním filmu Počítání oveček (1981), v němž ztvárnila dívku s těžkou srdeční vadou. 

Kromě „chobotniček“ si zahrála i v seriálech Létající Čestmír (1983), Bambinot (1984) a Vlak dětství a naděje (1985). S filmem se rozloučila v roce 1989 rolí v rodinném snímku Pan Tau. 

Žaneta Fuchsová v pohádce Kočičí princ (1978)

Původně chtěla studovat zdravotní školu, ovšem přihlásila se na Státní konzervatoř. Tam ji nevzali kvůli údajnému nedostatku talentu. Vystudovala tedy střední ekonomickou školu. Během studií dostávala nabídky od režisérů, ale natáčení měla zakázané.

Po ne úplně dobrovolném ukončení filmové kariéry a konci studia pracovala jako sekretářka, v castingové agentuře a jako asistentka režie. K natáčení se vrátila rolí sekretářky v televizním seriálu Rodinná pouta (2004) a objevila se také v seriálu Ohnivé kuře (2016). 

Má dceru Michaelu a syna Radka. Jak prozradila v jednom z rozhovorů, nerada se dívá na sebe v televizi. „Nemůžu se na své staré filmy dívat. Když to moje dcera ještě jako malá viděla, nedokázala pochopit, že vidí maminku v televizi a zároveň doma v pokoji,“ prozradila Žaneta Fuchsová v roce 2014.

Ve které roli máte Žanetu Fuchsovou nejraději?

celkem hlasů: 1703
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 7. dubna 2022. Anketa je uzavřena.
,