Jak je činorodý a pracovitý, tak je i upovídaný. Stačí nadhodit téma, a MICHAL DVOŘÁK (57), jeden ze čtyř hlavních členů kapely Lucie, vypráví dlouhé minuty v kuse. A velmi poutavě. Muzikant, skladatel, textař, autor filmové i scénické hudby, který dobývá svět se svými projekty Vivaldianno a iMucha – multimediálními show, v nichž vzdal hold slavnému baroknímu skladateli, respektive českému malíři, jenž se proslavil v období secese. Jak kdysi rozdýchával výpověď z kapely a který zážitek s ní byl pro něj nejsilnější? Kde vydělal největší peníze? Proč se čtyřikrát oženil? Jak vychovává své dva syny? | foto: Michal Sváček, MAFRA

Kapelu nejlíp rozloží holka a prachy. Dvořák o Lucii, Vivaldim i „Stounech“

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Jak je činorodý, tak je i upovídaný. Stačí nadhodit téma a Michal Dvořák, jeden ze čtyř hlavních členů kapely Lucie, vypráví dlouhé minuty. Muzikant, skladatel, textař i autor filmové hudby také dobývá svět s projekty Vivaldianno a iMucha. Jak kdysi rozdýchával výpověď z kapely a který zážitek s ní byl nejsilnější? Kde vydělal největší peníze? A proč se čtyřikrát oženil?

Co pro vás dnes znamenají peníze? A jak jste je vnímal v pětadvaceti, kdy byla kapela Lucie poprvé na výsluní popularity?
Miloš Forman kdysi řekl naprosto správně, že peníze jsou svoboda. V uměleckém životě to platí obzvlášť, protože abyste mohl tvořit svobodně, je dobré peníze mít. Pak o ně nemusíte žebrat a dělat věci tak, abyste se zavděčil. Mám obrovské štěstí, že jsem částečně z umělecké rodiny. Díky tomu jsem věděl, že prachy vydělané muzikou patří zpátky do muziky. Nikdy – ani jako mladého – mě nenapadlo, že bych si třeba koupil Ferrari. I v pětadvaceti jsem utrácel hlavně za nástroje. Káry mě nikdy moc nezajímaly. Koupil jsem si Multivan Volkswagen a Forda Sierru v kombíku, aby se mi tam vešly nástroje.

Lidi jsou tu pořád strašně zaprdění a závistiví. Ne všichni! Ovšem dost lidí tady má pořád pocit, že Čechy jsou pupek světa. Přitom pro svět jsme zapadákov.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma