Jodie Fosterová | foto: Profimedia.cz

Jodie Fosterová patří mezi nejmocnější lesbičky v Americe

  • 17
Americký magazín Out letos již potřetí zveřejnil padesát nejmocnějších gayů a lesbiček v Americe. Patří mezi ně i řada známých osobností včetně herečky Jodie Fosterové, moderátorky Rosie O´Donnellové nebo dvorního návrháře Michelle Obamové Jasona Wu.

Podle serveru Colourplanet.cz je kritérií pro umístění v prestižní anketě hned několik a mezi nejzákladnější patří vliv na veřejné mínění nebo politiku, vliv na kulturu a umění, mediální vliv a finanční zázemí. Přestože letos Jodie Fosterová obdržela Oscara a dva Zlaté glóby a její honorář činí 15 milionů dolarů za jeden film, propadla se herečka o třináct příček. Fosterová, která v současnosti natáčí film o nacistické režisérce Leni Riefenstahl, klesla z třináctého na šestatřicáté místo.

Rosie O´Donnellová

Pokles v populárním žebříčku zaznamenala i moderátorka a herečka Rosie O´Donnellová, která z jednatřicátého místa sestoupila na dvaačtyřicáté. O´Donnelová má za sebou nepříliš úspěšný rok, protože její divadelní představení Rosie Live bylo hned po první repríze zrušeno. Reputaci si pak napravila natočením snímku America zabývajícím se adopcí dětí.

Za přítomnost návrháře Jasona Wu mohou pravděpodobně z velké části šaty, které navrhl pro první dámu Ameriky Michelle Obamovou při příležitosti lednového inauguračního plesu. Obamová si mladého návrháře oblíbila a několik jeho modelů předvedla i během své cesty po Evropě. Jasona Wu její propagace vynesla na čtyřiačtyřicáté místo v žebříčku, kde se objevil poprvé. Jen pár příček před ním skončil další módní návrhář Tom Ford a Marc Jacobs pracující pod světoznámou značkou Louis Vuitton se usadil na patnáctém místě.

Jason Wu

Do ankety se probojovali i známí režiséři včetně autora oscarového filmu Milk Guse Van Santa, nebo Dustina Lance Blacka, jež ke stejnému snímku napsal scénář. V žebříčku se objevil také nejmocnější gay politik Ameriky Barney Frank a moderátorka Ellen DeGeneresová, označovaná za nejmocnější lesbickou ženu současnosti. Tenistka českého původu Martina Navrátilová se po loňském šestačtyřicátém místě do žebříčku vůbec nedostala.