Test:

Přijímačky na VŠ: test studijních předpokladů

Bodování: Všechny úlohy jsou za 1 bod. VYHODNOCENÍ: 27 bodů – 30 bodů: Jsi velmi dobře připraven na přijímací zkoušky a nejspíše budeš přijat na všechny vysoké školy, které vyžadují TSP; 20 bodů – 26 bodů: Tvé schopnosti ti pravděpodobně umožní přijetí na průměrnou vysokou školu v ČR, zkus však věnovat další čas přípravě; 10 bodů – 19 bodů: Tvé počítání je nadějné, avšak na vysokou školu nebudeš bez další přípravy přijat; 0 bodů – 9 bodů: Tento test se nepovedl, nezoufej a snaž se odhalit v přípravě to krásné a vzrušující.

student, vysoká škola
1.Anemometr se má k větru jako chronometr k …….

2.Písmeno se má ke slovu jako věta k …….

3.Nad se má k pod jako se má níže k …….

4.Vše se má k nic jako mnoho k …….

5.Doplňte slovo s podobným významem jaký mají tato slova: stroj, strom

6.Které slovo znamená skoro totéž jako slova: udeřit, schránka

7.Vyberte negaci věty: "Mnoho lidí bylo spokojeno s organizací akce."

8.Jestliže je sloveso v minulém čase, nemusí to nutně znamenat minulost – děj, který předchází době projevu. Z níže uvedených vět vyberte tu, kde je sloveso v minulém čase, které nevyjadřuje minulost:

9.Které číslo doplníte místo otazníku: 2 4 6 8 ?

10.Které číslo doplníte místo otazníku: ? 8 11 14 17

11.Které číslo doplníte místo otazníku: 24 27 ? 33

12.Které číslo doplníte místo otazníku: 3 7 11 ? 19

13.Které číslo doplníte místo otazníku: 49 ? 67 76 85

14.Které číslo bude místo otazníku?

obrázek 5, Sokrates

15.Doplňte číslo namísto otazníku:

obrázek 2, Sokrates

16.Vyberte, která kostka může patřit k této síti?

obrázek 3, Sokrates

17.Který z nabídnutých obrazců zapadne do znázorněného výřezu a vytvoří neporušený čtverec?

obrázek 4, Sokrates

18.Přečtěte si pozorně následující text a odpovězte na otázku:

Kamarádi Petr a Pavel, kamarádka Jana a její přítel Martin stříleli z pušky na pohyblivý terč. Každý z nich začal se stejným počtem střel. Přítel Martin zasáhl terč vícekrát než kamarádka Jana. Kamarád Pavel zasáhl terč vícekrát než Jana. Pavel zasáhl terč vícekrát než přítel Martin. Střely Jany zasáhly terč častěji než střely kamaráda Petra. Kdo byl nejlepším střelcem?

19.Přečtěte si pozorně následující text a odpovězte na otázku:

Ve třídě je třicet studentů. Pět z nich nehraje na žádný hudební nástroj. Ti ostatní hrají na klávesy a na kytary. 18 studentů hraje na kytaru, 6 kytaristů hraje rovněž na klávesy. Kolik studentů ve třídě hraje jen na klávesy?

20.Přečtěte si pozorně následující text a odpovězte na otázku:

Tři hráči spolu hráli tři kola hazardní hry. V prvním kole první hráč prohrál, druhý a třetí vyhráli právě tolik, že se jejich peníze zdvojnásobily. Ve druhém kole první a třetí hráč vyhráli právě tolik, že se jejich peníze zdvojnásobily. Ve třetím kole si první dva hráči svojí výhrou zdvojnásobili své peníze. Po třetí hře měli všichni stejně, totiž čtyřiadvacet korun. Kolik měl každý hráč na začátku hry?

21.Přečtěte si pozorně následující text a odpovězte na otázku:

Existuje pravidlo: „Aby mohl být žadateli přiznán příspěvek na bydlení, musí žadatel předložit některý z formulářů A a B.“ Jaký je správný výklad uvedeného pravidla?

22.Přečtěte si pozorně následující text a odpovězte na otázku:

Hercule Poirot se vydal vyšetřovat případ ze svého domu. Měl namířeno za hlavním podezřelým, nevěděl však, kde bydlí. Cestou se tedy vyptával lidí, kde by ho mohl najít. Když ušel třetinu cesty, setkal se s osobou A, která mu řekla: „Až ujdete o něco více než polovinu dosavadní cesty, uvidíte osobu B, který ví, kde hlavní podezřelý bydlí.“ Když však Poirot našel osobu B, zjistil, že ta také nezná přesnou adresu hlavního podezřelého. Řekla mu pouze: „Méně než třetinu dosavadní cesty od bydliště hlavního podezřelého je osoba C, která vás nasměruje na správné místo.“ Který z úseků byl nejdelší?

23.Přečtěte si pozorně následující text a odpovězte na otázku:

Dvojčata Janička a Hanička zlobí svoji maminku. Někdy lžou a jindy mluví pravdu, vždy obě současně. Jednoho dne rozbila jedna z nich krásnou vázu. Když chtěla maminka zjistit, která z nich to provedla, odpověděly jí: První: „Jsem Janička a dnes lžu.“ Druhá: „Jsem Hanička nebo jsem tu vázu rozbila já.“ Vyberte pravdivé tvrzení.

24.Vyberte negaci věty: Některé vlaky nejsou nákladní.

25.Řecké slovo "autos" znamená "sám". Z toho lze odvodit, že výraz "autokracie" označuje:

26.J. A. Komenský se nemohl potkat s:

27.Pokud chce vědec sdělit, že daná věc musí být posuzována "případ od případu", použije nejspíš spojení:

28.Rozhodněte, která dvojice pojmů spolu nejméně souvisí:

29.Které z následujících spojení slov není vědecké?

30."Hyperbola" označuje v jazykovědě: