Za útokem na vojáky ISAF stojí Taliban

K raketovému útoku na konvoj mírových sil ISAF v Afghánistánu, při kterém zahynul jeden norský voják, se přihlásili bojovníci bývalého vládního hnutí Taliban. Norsko i přes tragickou smrt jednoho ze svých vojáků neuvažuje o stažení kontingentu z oblasti.

Na vojenský konvoj zaútočili ozbrojenci v neděli večer poblíž základny ISAF v Kábulu, když se norští vojáci vraceli z pravidelné hlídky v okolí Dželalabádu.

Na konvoj vypálili celkem tři rakety ze vzdálenosti asi třiceti metrů. Jedna střela zasáhla projíždějící vozidlo. Při útoku zahynul jeden norský voják, další byl lehce zraněn.

Okamžitě po incidentu britské jednotky zatkli dva muže, které předaly afghánské policii. Po výslechu byli oba propuštěni, vyšetřování totiž nepotvrdilo, že by se na útoku podíleli.

"Útoky tohoto druhu nás neodradí od našeho závazku pomáhat afgánským lidem budovat bezpečnější zemi a lepší budoucnost," reagoval rezolutně generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer. Útok proti mírovým silám ISAF označil doslova za bezcitné násilí.

K násilnému činu se přihlásilo někdejší afghánské vládní hnutí Taliban s tím, že atentát na konvoj provedlo devět bojovníků granátometem. V prohlášení mluvčí Talibanu varoval, že ozbrojence s podobnými úkoly vyšle do dalších velkých afghánských měst, ve kterých mají základny zahraniční jednotky.

Vojáci prý musí opustit zemi, jinak budou Taliban a jeho přívrženci "pokračovat ve svaté válce".

Velitel norské jednotky v Afghánistánu Robert Flatli bezprostředně po útoku výhrůžky odmítl s tím, že kontingent zůstane v misi a bude nadále pokračovat v hlídkové činnosti. Skutečnost, že incident nijak neovlivní norskou účast v ISAF, pak potvrdila v
norském rozhlase i ministryně obrany Kristin Krohnová-Devoldová.

Při násilnostech v Afghánistánu zahynulo letos zatím přes 350 osob, mezi nimiž jsou afghánští vojáci a činitelé, příslušníci americké armády i pracovníci OSN, kteří zemi připravují zářijové volby Mezi obětmi jsou tři vojáci mírových sil pod velením NATO. Kromě norského vojáka přišli o život při sebevražedném útoku i britský a kanadský voják.

"Nutí nás to znovu si uvědomit, že Afghánistán je nebezpečným místem. Vrazi chtějí návrat k smrti a ničení a chtějí obětovat miliony lidí, které si naopak přejí mír, bezpečnost a šanci na normální život," odsoudil útok vrchní velitel mise ISAF, kanadský generál Rick Hillier.

<span style='color:red;background-color:yellow;'>natoaktual</span>.cz - Informační a zpravodajský portál o NATO


Video