Vojáci cvičí na Libavé kvůli zahraničním misím. Ilustrační foto.

Vojáci cvičí na Libavé kvůli zahraničním misím. Ilustrační foto. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Vojáci na Libavé cvičí pro nasazení v misích

  • 1
Ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá začalo rozsáhlé armádní cvičení, které má prověřit vojáky před nasazením do misí v Kosovu, Bosně a Hercegovině a v Iráku. Manévry potrvají až do konce týdne.

Na Libavé od pondělka vojáci ze 7. mechanizované brigády procvičují taktiku i jednotlivé bojové situace před vysláním do zahraničních misí.

Část jednotek nacvičuje budování kontrolních stanovišť a jejich ostrahu, prohledávání podezřelých, vrtulníkové výsadky, průzkum i zvládání davu či patrolování.

"Cílem manévrů je koordinace činností velitelů jednotek v poli za ztížených klimatických podmínek," uvedl mluvčí 7. mechanizované brigády Jiří Klement.

Další část jednotek čeká na Libavé komplexní polní výcvik zaměřený na minometné čety. "Jde o dlouhodobou přípravu na mise v Kosovu, v Bosně a Hercegovině a v Iráku, kam budou příslušníci 7. mechanizované brigády v tomto roce vysíláni," dodal Klement.

Během cvičení pak 1. tankovou rotu z Přáslavic, která je součástí 7. mechanizované brigády, čekají ostré denní i noční střelby.

Armáda letos vysílá do zahraničních misí takřka devět set vojáků. Koncem letošního roku chce mít proto armáda připravenou celou mechanizovanou brigádu s mnoha druhy vojsk pro různé situace, včetně zahraničních operací.

Čeští vojáci letos absolvují na sto cvičení v zahraničí a přes tři desítky v České republice. Pozornost bude věnovat zejména jednotkám vyčleněným pro síly rychlé reakce NATO. Společných akcí se mimo jiné zúčastní i sledovací systém Věra. - více zde

Vrcholem mají být nejrozsáhlejších manévry v historii české armády. Do cvičení nazvaného Strong Campaigner 2006 se zapojí pozemní i vzdušné síly. Armáda chce předvést, jak je schopna plnit úkoly vyplývající z členství Česka v NATO. - více zde

, natoaktual.cz

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video