Události - pátek 8. srpna

Nový pravidelný přehled krátkých zpráv každý den přináší souhrn nejzajímavějších událostí za uplynulý den či víkendové období týkajících se NATO či bezpečnostní problematiky.

Indonéský terorista byl odsouzen k trestu smrti
Indonéský soud odsoudil Amroziho bin Nurhasyima, jednoho ze strůjců loňského teroristického útoku na ostrově Bali, k trestu smrti. Amrozi, přezdívaný "usměvavý terorista", svůj čin nikterak nezastíral, naopak se otevřeně přihlásil k podílu na vražedném útoku. Rozsudek přijal s úsměvem, podle jeho dřívějších vyjádření chce zemřít mučednickou smrtí.
Při říjnovém teroristickém útoku na Bali zahynulo celkem 202 lidí, převážně z řad australských a britských turistů. V souvislosti se zmíněným útokem dochází i ke změně přístupu australské vlády k terorismu. Austrálie se chce v budoucnu více zapojit do boje proti této světové hrozbě, již nyní například působí australští vojáci v Iráku.
---

Kostelka se vrátil z návštěvy Iráku
Ministr obrany Miroslav Kostelka se vrátil z jednodenní návštěvy 7. polní nemocnice v jihoirácké Basře. Přivezl s sebou i tři irácké děti, které budou léčit specialisté z pražské nemocnici Motol. Česká vláda na léčbu iráckých dětí uvolnila prozatím sedm miliónů korun.
Během návštěvy nemocnice se Kostelka setkal s Walterem Slocombem, který v koaliční prozatímní vládě zastává funkci ministra obrany. Po setkání ministr uvedl, že požádá český parlament o prodloužení mandátu polní nemocnice o dva až tři měsíce. Současný mandát vyprší na konci roku.
Ministr také ujistil české vojáky, že armáda nadále počítá s příslušníky zahraničních misí. "Já jsem rozhodl, že první v pořadí, kteří musí mít umístění, jsou příslušníci zahraničních misí. Mise jsou to, co přináší naší republice vážnost," prohlásil doslova.
---

Teroristé zaútočili na jordánské velvyslanectví

SOUHRNY ZPRÁV


Jedenáct lidí zahynulo při včerejším útoku na jordánské velvyslanectví v Bagdádu. Toto číslo nemusí být vzhledem k vysokému počtu zraněných konečné. Explozi pravděpodobně způsobila nálož nastražená v zaparkovaném voze. Útok je patrně vyústěním protijordánských nálad v Iráku, ty vypukly v úterý, kdy jordánský král Abdulláh II. souhlasil s poskytnutím azylu dvěma dcerám Saddáma Husajna.
---

Američtí vojáci zůstanou v Iráku nejméně dva roky
Nejvyšší představitel americké vlády v Iráku generál Ricardo Sanchez vyjádřil přesvědčení, že jednotky USA zůstanou v Iráku nejméně dva roky. Přidal se tak na stranu bývalého velitele operace Svoboda pro Irák generála Tommyho Frankse, který na červencovém setkání s americkými zákonodárci hovořil o dlouhodobé účasti Spojených států na poválečné správě Iráku. Na otázku, jak dlouho bude potřeba přítomnost amerických sil tehdy Franks odpověděl: "Nevím jak dlouho. Možná dva roky, možný čtyři."
Během dvou let by měly irácké ozbrojené síly dosáhnout počtu čtyřiceti tisíc příslušníků. Nábor nováčků do budoucí irácké armády byl zahájen 19. července, jejich výcvik má trvat dva měsíce.

Pravidelný přehled zpráv připravují stážisté Informačního centra o NATO v Praze.

natoaktual.cz - Informační a zpravodajský portál o NATO


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video