Rozpory mezi Ruskem a NATO zůstávají

Moskva, Řím - Vytvoření Rady NATO-Rusko neznamená, že na všechny otázky nyní nahlížíme stejně. Nehledě na vytvoření Rady NATO-Rusko rozpory mezi Moskvou a Severoatlantickou aliancí zůstávají. To se týče i rozšíření NATO, které považujeme za chybu. Z našeho hlediska to ani alianci, ani jejím novým členům na bezpečnosti nepřidá. V Moskvě to prohlásil mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Jakovenko.
Zdůraznil dále, že Moskva si neklade za cíl členství Ruska v NATO, a nehodlá tak činit ani v dohledné perspektivě.

"Neděláme si nároky ani na právo veta na činnost aliance, stejně jako NATO si nemůže dělat nároky na takové právo ve vztahu k Rusku," řekl. "Ve vojenské oblasti jsou NATO a Rusko soběstačnými strukturami," upozornil.

Podle Jakovenka je podpis římské deklarace o vytvoření politické "dvacítky" NATO-Rusko pouze prvním krokem na cestě budování kvalitativně nových vztahů. Deklarace o vytvoření Rady NATO-Rusko je podle něj výsledkem "těžkého vzájemného kompromisu".

Mluvčí konstatoval, že z ruského hlediska neexistují žádné objektivní příčiny pro přiblížení aliance k ruským hranicím. "Před kým chce NATO bránit nové členy aliance? K čemu je vůbec taková obrana, když už nejsme nepřátelé a epocha konfrontace zůstala v minulosti?" uvedl.

Zároveň poukázal na to, že pro Rusko bude velmi důležité, aby členské státy NATO dodržovaly své závazky, projevovaly zdrženlivost ve vojenské oblasti a přísné dbaly úmluv v oblasti kontroly zbrojení.

V římské deklaraci, která byla dnes podepsána, je podle Jakovenka několik zásadních momentů. Zdůraznil, že Rada NATO- Rusko bude znamenat mechanismus rovnoprávné spolupráce dvaceti zemí. Budeme společně připravovat, schvalovat a realizovat řešení otázek, na kterých obě strany mají zájem, uvedl.

Dodal, že dokument obsahuje konkrétní mezinárodní problémy, na jejichž řešení se bude rada podílet.

Dnešního summitu NATO v Římě se zúčastní ruský prezident Vladimir Putin. Ten nedávno zdůraznil, že RUsko nemá zájem vstoupit do NATO, ale chce hrát důstojnou roli v Evropě a být především partnerem.

Jak prohlásil pro agenturu Interfax, nová Rada NATO-Rusko je jednoznačně základem nových vztahů mezi oběma stranami. "Společně se postavíme v boji proti terorismu a jiným globálním hrozbám," uvedl Putin.

Video