Medaile za službu v zahraničí

Medaile za službu v zahraničí - Vojáci přerovské vrtulníkové základny obdrželi medaile za devítiměsíční působení v mírové misi KFOR v Kosovu. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Posádky vrtulníků dostaly medaile za misi v Kosovu

  • 1
Devítiměsíční mise českých pilotů vrtulníků v Kosovu vyvrcholila udělením medailí za službu v zahraničí. V misi zajišťovali přepravu lidí a materiálu pro velitelství mezinárodních sil KFOR.

Vyznamenání předali vojákům během slavnostního nástupu na náměstí v Přerově náměstek ministryně obrany František Padělek a generál Miroslav Bálint.

Čeští piloti působili v Kosovu od loňského března. Po třech měsících v misi se piloti i personál vyměnili. Na domovskou základnu v Přerově se vrátili v prosinci.

"Bylo to hlavně létání v horských podmínkách, což je od létání u nás odlišné," konstatoval velitel třetí vrtulníkové jednotky Karel Krejčiřík.

Se dvěma vrtulníky Mi-17 a Mi-171Š ve speciální úpravě Sil okamžité reakce čeští letci zajišťovali hlavně přepravu lidí a materiálu, ale oblast i monitorovali. Mezi jejich úkoly patřily průzkumné a humanitární lety i případné evakuace.

Omezeně mohly být vrtulníky nasazeny do záchranných operací, pro přepravu VIP osob po celém Balkáně nebo odsun raněných.

"Bylo to někdy dost těžké.Zvlášť pro nás techniky, protože nás trápil nedostatek náhradních dílů, ale zvládli jsme to," řekl jeden z vyznamenaných vojáků.

V mírové misi KFOR v Kosovu nyní působí zhruba 400 českých vojáků. Hlavními úkoly pro vojáky zůstávají zajištění klidu, ochrana národnostních menšin, hlídkování, monitorování situace, sběr munice a zbraní a boj s organizovaným zločinem.

, natoaktual.cz

Video