Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer

Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer | foto: Lubomír SVětnička, natoaktual.cz

NATO varuje před přeléváním násilí z Pákistánu

  • 1
Severoatlantická aliance chce přimět Pákistán, aby se snažil předejít rozšíření násilí do sousedního Afghánistánu. Podle generálního tajemníka NATO Jaap de Hoop Scheffera je proto nutný velmi intenzivní politický dialog.

Kvůli masivní vlně sebevražedných útoků začala pákistánská vláda vyjednávat o příměří s bojovníky Talibanu, kteří hornaté hraniční oblasti s Afghánistánem využívají jako útočiště před spojeneckými jednotkami i jako výcvikové tábory pro nové bojovníky.

Velitelé mezinárodních sil ISAF v Afghánistánu ale tvrdí, že vyjednávaní vede ke zvyšování počtu povstaleckých útoků v Afghánistánu, kam povstalci přes nestřežené hranice lehce vyrážejí ke svým akcím.

"Je velmi důležité pro země sousedící s Afghánistánem a zvláště pro Pákistán, aby konstruktivním způsobem předešli rozšíření násilí přes hranice s Afghánistánem," prohlásil generální tajemník NATo Jaap de Hoop Scheffer.

Podle něj proto Aliance zesílí politický dialog s pákistánskou vládou. Osobně chce Scheffer v Pákistánu jednat letos na podzim.

Provinční vláda na severozápadě Pákistánu uzavřela nedávno dohodu s protalibanskými bojovníky. Podle dohody provinční vláda stáhne vojáky z údolí Swat a bude povoleno zavedení islámského práva šaría výměnou za to, že bojovníci přestanou bránit ve vzdělávání dívek, uzavřou své výcvikové tábory a přestanou s útoky.

Taková dohoda je první od doby nástupu nové vlády, která slíbila vyjednávání o ukončení násilí v regionu.
Bez ohledu na vyjednávání však pákistánský vůdce Talibanu Baitulláh Mahsúd oznámil pokračování bojů proti afghánským a zahraničním jednotkám v sousedním Afghánistánu.

"Zaznamenali jsme zvýšení aktivity Talibanu na východě Afghánistánu, což může být způsobeno pouze příměřím, které Pákistán s Talibanci de facto uzavřel, a zmenšením počtu pákistánských vojáků na druhé straně hranice. Samozřejmě, že respektujeme suverenitu Pákistánu. Musí ale dávat pozor na to, aby jakákoli smlouva, kterou uzavře, nevedla ke zvýšení násilí v Afghánistánu," uvedl mluvčí jednotek ISAF Mark Laity.

Afgánští úředníci v minulosti už několikrát obvinili Pákistán, že tiše dovoluje Talibanu používat pákistánské horské příhraniční oblasti území jako azyl, kde se povstalci mohou ukrýt, přeskupit a naplánovat nové útoky.

Podle zpráv katarské televize Al-Arabíja by se v Pákistánu měl ukrývat i vůdce teroristické organizace Al-Kajda Usáma bin Ládin. - více o údajném úkrytu Ládina zde

, natoaktual.cz

Video