Koštunica žádá obviněné, aby se vzdali

Srbský premiér Vojislav Koštunica vyzval osoby podezřelé z válečných zločinů, po nichž pátrá Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii v Haagu, aby se dobrovolně vzdaly. Informuje o tom nedělní srbský list Dnevnik. Tribunál hledá dvě desítky lidí.

Koštunica zdůraznil, že takové řešení "nabízí jisté výhody pro obviněné ve vztahu k soudu, ale zavazuje také stát, aby jim poskytl pomoc". Kdyby se obvinění dobrovolně vzdali, bylo by to podle Koštunici také "nejlepší řešení pro samotný stát ve shodě s jeho mezinárodními závazky".

Podle haagského tribunálu je 23 obviněných stále na útěku. Hlavní žalobkyně při haagském tribunálu Carla del Ponteová se domnívá, že většina z nich se nachází na území Srbska a Černé Hory.

Spolupráce s tribunálem je jednou ze základních podmínek integrace země do Evropské unie i do NATO. Bělehrad dosáhl zmírnění sankcí Západu, když v roce 2001 vydal do Haagu někdejšího srbského a později jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče.

Západ nyní na Bělehrad vyvíjí silný nátlak, aby dopadl a předal tribunálu bývalého vrchního velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče. Samotný Koštunica ovšem nedávno prohlásil, že Mladić se podle výsledků "detailního pátrání" nezdržuje v Srbsku.

Haag obžaloval Mladiče z genocidy a z válečných zločinů spojených zejména s obléháním Sarajeva v letech 1992-1995 a s masakrem více než 7000 Muslimů v bosenské Srebrenici v červenci roku 1995.

Mezi nejhledanější osoby patří také někdejší prezident bosenské Republiky srbské Radovan Karadžić. Podle různých fám se skrývá v Bosně nebo v Černé Hoře. Všechny pokusy o jeho zatčení dosud skončily fiaskem.

Čtyři srbští generálové, které byli loni tribunálem obžalováni za válečné zločiny, na nichž se údajně podíleli za kosovského konfliktu v letech 1998-1999, se stále nacházejí v Srbsku na svobodě a otevřeně se odmítají dát haagskému soudu k dispozici s poukazem na to, že pouze bránili svou zemi.

Koštunica se dosud vyhýbá rozhodné akci, kterou by bylo zatčení obviněných. Podle pozorovatelů si nechce znepřátelit nacionalisty, včetně Miloševičových socialistů, kteří v parlamentu podporují jeho vládu. Již dříve však vyzýval obviněné, aby se dobrovolně vzdali.


Video