Kosovští Albánci vyzývají ke smíření

  • 2
K jednotě a usmíření mezi kosovskoalbánskou většinou a srbskou menšinou v jihosrbském Kosovu vyzvali kosovskoalbánští vůdcové. Pokusili se zklidnit situaci po nejhorším výbuchu násilí od skončení války před pěti lety. Bělehrad reagoval na jejich výzvu kriticky.

"Musíme všichni pochopit, že násilí Kosovu neprospívá," napsali v otevřeném dopise kosovský prezident Ibrahim Rugova, premiér Bajram Rexhepi a deset dalších čelných představitelů.

Dopis byl zveřejněn v dnešním vydání albánskojazyčných denících po celé provincii. Většina srbskojazyčných médií nechala dopis bez povšimnutí.

Střety "ukázaly, kolik škod je napácháno v Kosovu, když nás dělí nenávist a strach", praví se v dopise dále. "Nikdo nezvítězil. Kosovo bylo zdevastováno."

List vyzývá k respektu, toleranci a vzájemné důvěře mezi oběma komunitami při budování nového Kosova.

V Kosovu vypukly v polovině března etnické srážky, během nich etničtí albánští extremisté zaútočili na srbskou menšinu po incidentu připisovaném Srbům, při němž zahynuly dvě albánské děti. Při prudkých střetech přišlo o život 19 osob a na 900 jich bylo zraněno. Zhruba 4000 lidí - většinou Srbů - v obavách z násilí uprchlo a zničeno bylo zhruba 800 domů a tři desítky kostelů.

Předák kosovských Srbů Oliver Ivanović se dal slyšet, že tuto iniciativu "lze posuzovat pouze podle jejích výsledků".

V Bělehradě dopis podnítil vlnu kritiky. Pověřenec srbské vlády pro Kosovo Nebojsa Čović jej označil za pokrytecký podvod těch, kteří mají na svědomí etnické čistky a teď jenom chtějí získat čas. "Ti, kteří spálili naše domy a kostely, ti, kteří se zbavovali lidí kvůli jejich etnickému původu, ti, kteří vraždili, nemohou nabízet usmíření," prohlásil.

Nicméně mluvčí mise OSN spravující Kosovo Christian Lindmeier výzvu k usmíření uvítal. "Je to dobrý začátek, ale je důležité, aby po něm následovaly činy," zdůraznil.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video