Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dny NATO na úvod přitáhly 100 tisíc lidí. Hlavním lákadlem jsou vyspělé F-35

  8:00aktualizováno  19:50
První den Dnů NATO a Dnů Vzdušných sil Armády ČR přitáhl 100 tisíc lidí, odhadli pořadatelé i policie. Na ostravském letišti v Mošnově se představuje armádní a bezpečnostní technika z 19 zemí. Hlavním lákadlem byly stíhačky F-35 a dynamické ukázky odehrávající se ve vzduchu i na zemi. Kvůli návalu návštěvníků přišly dopravní komplikace.

Program zahájilo vystoupení polské akrobatické skupiny Zelazny. Tři piloti na letounech ZLIN Z50 předvedli ve vzduchu zhruba dvacetiminutovou ukázku. Nechyběla ukázka další techniky, včetně defilé vrtulníku Mi-24, který v armádě končí a nahrazuje jej moderní stroj AH-1Z Viper. Diváky čeká dnes i v neděli více než osm hodin programu, který iDNES.cz po oba dny nabízí v přímém přenosu.

Brány mošnovského letiště se otevřely od 8:30 ráno, ale možná i stovky diváků čekaly před vstupem dlouho předem. Areálem letiště proudily davy - milovníci armády, letectví, ale i celé rodiny.

„Dnů NATO se účastníme pravidelně. Holky sem jezdí i na kole. Nejvíc se to líbí samozřejmě malému, má tričko se stíhačkou. Ten tím žije, vždy ukazuje na nebe, když něco letí. Naštěstí bydlíme kousek, tak to pro nás je dostupné, ale i z ohlasů od přátel vím, že to řada lidí vzdala,“ řekla paní Lenka při focení před bojovým vozidlem pěchoty CV-90, které armáda v následujících letech zařadí do své výzbroje.

„Je vedro, ale máme dost vody. Jen ta fronta, ta je šílená. Chceme se podívat do kokpitu F-35, je jedno, jak dlouho budeme čekat. Máme od nich letáčky a kšiltovky. To tu rozdávají, asi na povzbuzení a příjemné čekání,“ říká Tomáš. I ten se svým kamarádem na Dny NATO vyráží pravidelně. „Jen přes covid to nešlo, to jsem se díval v televizi,“ dodává.

Pozor na přehřátí, varují záchranáři

„Zdravotnická záchranná služba zaznamenala během prvního dne v souvislosti se slunečným počasím zvýšený počet kolapsových stavů a interních obtíží u návštěvníků, spojených s dehydratací a přehřátím organismu. Nedělní teploty mohou být ještě vyšší. Záchranáři proto doporučují návštěvníkům akce, aby dbali na dostatečný příjem tekutin,“ uvedl v sobotu mluvčí krajských hasičů Lukáš Humpl.

Akce se koná za plného provozu letiště, program tedy organizátoři posouvali podle možností a odletů jednotlivých letadel.

„Pro nás to je výzva a také dlouhodobě skvělá spolupráce. Dnů NATO se účastním již několik let, máme zde rozsáhlou techniku. Diváci jsou tady bezvadní, ale i vaše armáda a to, jak to tu máte zajištěné. Vnímám to i v kontextu války na Ukrajině, se kterou máme dlouhou hranici. Jsme jednotní,“ říká Arkadiusz, jeden z vojáků u samohybné houfnice Krab.

Během zahájení premiér Petr Fiala promluvil o roli Česka v NATO, modernizaci armády či zapojení domácího obranného průmyslu. „NATO nám poskytuje výjimečné bezpečnostní záruky. Přál bych si, aby tato přehlídka vojenské techniky nesloužila jen k zábavě, ale i zamyšlení,“ řekl premiér.

Nejsme černý pasažér NATO, bezpečnost bereme vážně, řekl Fiala v Mošnově

„Po dlouhých letech se podařilo uzavřít smlouvy na bojová vozidla pěchoty CV-90, získáváme tanky jako kompenzaci naší pomoci Ukrajině a zapojujeme se i do vývoje nejnovější verze tanku Leopard společně s Německem. Jsme před rozhodnutím vlády k pořízení letounů páté generace F-35, které zde můžete vidět na statické ukázce, ale i při dynamických letových ukázkách,“ podotkla ministryně obrany Jana Černochová.

Rekordní počet vojenské techniky

Dnů NATO se letos účastní 19 zemí včetně Česka. „Máme tady, myslím si, jeden z nejvyšších počtů techniky za celou historii. Vůbec poprvé se nám tady prezentuje Portugalsko a Lucembursko,“ řekl předseda pořádající organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Kolony? Kolony

Jako každý rok na silnicích v okolí letiště přišly dopravní komplikace a kolony. Ta od Ostravy měla v sobotu ráno 4 kilometry, od sjezdu z D1 u Studénky se táhla kolona v délce cca 7 kilometrů. Organizátoři doporučují lidem, aby volili alternativní druhy dopravy, například vlak nebo bicykly, pro něž jsou připravené kolárny.

Lidé, kteří budou během Dnů NATO z Mošnova odlétat například na dovolenou, by měli vyjet s dostatečným předstihem. Aktuální informace o dopravní situaci budou k dispozici na speciální policejní telefonní lince 723 759 733.

Speciální partnerskou zemí je letos Polsko, které předvádí nejmodernější vojenskou techniku, kterou si za poslední roky pořídilo. Čerstvou novinkou jsou korejské stíhačky FA-50.

„Musely získat speciální povolení, aby mohly být prezentovány mimo Polsko, což se na poslední chvíli podařilo. Polsko má u nás i známý systém HIMARS, který známe z bojů na Ukrajině. Dále zde prezentují svůj korejský nejmodernější tank K2 a známý bezpilotní prostředek Bayraktar, který taky známe v Česku jenom z médií,“ řekl Pavlačík.

Na Dnech NATO se letos odehraje několik derniér i premiér. „Vůbec poslední veřejné vystoupení bude mít jejich předchůdce, bitevní vrtulník Mi-24, který zde takto po téměř 40 letech služby v československém a českém letectvu udělá svou rozlučku,“ řekl Pavlačík. Je přitom reálné, že by po vyřazení mohly ještě sloužit na Ukrajině.

Poprvé mají lidé příležitost vidět vrtulníky americké výroby AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, které si pořídila česká armáda. Ta také představuje nový mobilní 3D radar MADR a tank Leopard 2A4.

Stíhačky nejvyspělejší 5. generace

K vidění letos je hned pět bojových letounů F-35 Lightning II nejvyspělejší 5. generace, ato nejen při statické ukázce, ale také v dynamických letových vystoupeních. Tři stroje ve variantě A vyslaly americké vzdušné síly (USAF) a dva letouny ve variantě B se schopností velmi krátkého startu a kolmého přistání pak britské Královské letectvo (RAF).

Letoun zařazuje postupně do výzbroje celá řada evropských spojenců a v příštích letech se má stát pomyslným standardem NATO. O jeho pořízení vyjednává také česká vláda. Jen do roku 2030 má v evropských zemích operovat přes 550 letounů F-35.

Bezpilotní válečníci

Unikátní srovnání nabízí letos účast dvou bezpilotních strojů. Na statické ukázce se představí ve své premiéře bezpilotní stroj Bayraktar TB2 z výzbroje polské armády. Letoun turecké výroby získal světovou proslulost v úvodních týdnech ruské invaze na Ukrajinu v loňském roce, kdy významně pomohl ukrajinským silám zastavit ruská invazní vojska.

Druhým bezpilotním strojem je americký MQ-9 Reaper. Americké letectvo si už letos v červnu v rámci rozsáhlého aliančního cvičení na mošnovském letišti vyzkoušelo přistání, doplnění paliva a start. Podle dostupných informací šlo pravděpodobně o první takové přistání tohoto vojenského dronu na evropském civilním letišti.

Nadzvukový stroj F-16 Fighting Falcon patří v současnosti k nejrozšířenějším nadzvukovým letounům světa a byl dosud považován za určitý standard NATO. Jeho éra ale pomalu končí a nahrazuje ho letoun F-35.

Polsko představuje na nebi velmi atraktivní ukázku tohoto stroje v podání F-16 Tiger Team. Pilotem letounu je kapitán Maciej „SLAB“ Krakowian. Ten má na kontě v letounu F-16 více než 1200 hodin a je uznávaným instruktorem, který nadále učí nové generace polských pilotů.

Akrobatické skupiny

Velmi atraktivní jsou vždy vystoupení akrobatických skupin. Letos se po osmi letech na mošnovské letiště vrací polská letecká akrobatická skupina Orlik. Předvedla létání s cvičnými turbovrtulovými stroji PZL-130 ORLIK. Jedná se o dvoumístné vrtulové stroje, které slouží k výcviku pilotů polského letectva, jež je jejich jediným uživatelem.

Piloti z polských vzdušných sil vzlétli na nebe chvíli po půl jedné odpoledne. Akrobati střídali různé formace, v některých od sebe byla letadla vzdálená jen pár metrů. „To chce hodně důvěry,“ uvedl komentátor. Ke konci vystoupení akrobatický tým na obloze vytvořil obrovské srdce.

Druhou skupinou je pak velice populární švýcarský PC-7 TEAM. S devítkou turbovrtulových strojů PC-7 se jedná o nejpočetnější leteckou skupinu, která na mošnovském letišti kdy vystupovala.

Dvě generace cvičných proudových letounů se předvedou ve společné ukázce legendárního stroje L-39C Albatros společně s novým strojem L-39NG z dílen Aera Vodochody.

Srovnání bojových tanků

Hned pět různých typů hlavních bojových tanků bylo k vidění na statické i v dynamických ukázkách. Polsko přiveze svůj nejnovější přírůstek do výzbroje v podobě tanku K2 Black Panther korejské výroby. Česká armáda se společně s německým Bundeswehrem představí s tanky T-72M4CZ a Leopard 2A7V.

Německý koncern Rheinmetall jako jeden z hlavních partnerů akce ukáže svůj nejmodernější bojový tank Panther KF51.

Příslušníci cizinecké policie si pro návštěvníky Dnů NATO připravili atraktivní ukázku, v níž dojde k zadržení ozbrojených převaděčů osob během samotného předávání. A další akcí, ale v podání Celní správy, pak bude násilné zastavení pašeráků tabákových výrobků. Celníci předvedou zastavení ujíždějícího auta a následně zadrží pachatele.

Britská a španělská škola

Na nebi se objevily také dva nadzvukové dvoumotorové stroje Eurofighter. Za španělské letectvo předvádí obratnost letounu kapitán Gregorio „Goyo“ Serrano Arigaza, který je členem 14. křídla sídlícího v Albacete.

A po čtyřech letech se do Ostravy vrací britský Typhoon Display Team. Pilotujeo poručík Matt Brighty, který má i bohaté bojové zkušenosti. Předvádí letoun v jedné z nejpokročilejších variant ve výzbroji RAF. Jedná se o verzi Typhoon FGR4. Kromě schopností pro vzdušné souboje je stroj nově plně schopný provádět i útoky proti pozemním cílům.

Závěr obstaralo 24 příslušníků 43. výsadkového pluku z Chrudimi s bojovým seskokem s kompletní výbavou a zbraněmi. Skáčou z výšky 300 metrů na kulatých padácích z letounu C-295 CASA při vysazovací rychlosti 250 km/h.

Autoři: , natoaktual.cz,
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...