Ženské protiteroristické komando z Jordánska na Dnech NATO Ostravě

Ženské protiteroristické komando z Jordánska na Dnech NATO Ostravě | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Rána! Únosci se kácí k zemi a komando jordánských bojovnic vyvádí rukojmí

  • 9
Bezpochyby jde o unikátní jednotku. Jednu z elitních protiteroristických jednotek jordánské armády tvoří jen ženy. Specializují se na boj ve městě a vysvobozování rukojmí. A právě to předvádějí s českou a polskou policejní zásahovkou na Dnech NATO v Ostravě.

Jeden z únosců se prochází po střeše domu, kde skupina ozbrojenců drží několik rukojmí. Zásahové jednotky postupně objekt obklíčí. Ze všech stran dům bedlivě sledují odstřelovačky ze ženského komanda jordánské armády (Quick Reaction Force Team – QRFT).

Nedaleko čekají zásahové policejní týmy ve speciálně upravených vozidel s plošinami, další opodál rychle splňují z vrtulníku.

Když jeden z únosců vyvádí rukojmí ven a zdá se, že zajatce zavraždí, ozve se výstřel a ozbrojenec padá k zemi. Od té chvíle uběhne jen několik sekund, během nichž se mísí dunění výbuchů pro odpoutání pozornosti, kvílení pneumatik přijíždějící zásahových vozů a střelba a další ozbrojenci velmi rychle padají k zemi bez známek života.

Po chvíli už policisté i příslušnice jordánské armády vyvádějí osvobozené rukojmí ven.

Tak nějak lze jen velmi stručně popsat bleskovou ukázkovou akci, které jordánské bojovnice společně s českou a polskou zásahovou jednotkou předvedou divákům během víkendových Dnů NATO v Ostravě na mošnovském letišti.

Jordánská protiteroristická jednotka je na akci už potřetí. V polních uniformách s šátky na hlavách, s nezaměnitelnou vůní silných arabských parfémů a blyštivými dámskými kabelkami přes rameno působí přitom na první pohled až velmi křehce. Patří však mezi špičku jordánských bezpečnostních sil.

„Velkým specifikem této skupiny je, že ji tvoří čistě ženy, což v prostředí muslimských zemí je velmi ojedinělé, dá se říct až jedinečné,“ konstatoval Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000, které víkendovou show na mošnovském letišti organizuje.

V Ostravě přistál Gripen E. Jedno z největších lákadel Dnů NATO

Unikátní jednotka se specializujíce na boj ve městě a vysvobozování rukojmí. Jejím hlavním úkolem je boj proti terorismu v turistických centrech a také různé preventivní akce.

Začala vznikat po teroristických útocích na hotely v Ammánu v roce 2005, při kterých tehdy zemřelo 60 lidí. A impulsem k založení speciální ženské jednotky byl fakt, že organizátorem útoků byla žena.

Vojenská služba v Jordánsku se těší velkému respektu a přítomnost žen v armádě není ničím výjimečným. Slouží v ní už od padesátých let a počet se stále navyšuje.

V arabském světě ale představuje elitní jednotka složená z žen opravdový unikát, ženy totiž v armádách jiných arabských zemí běžně neslouží. O to cílevědomější jsou. Mají touhu se měřit s muži a jsou přitom ochotné obětovat život.

Od té doby jordánské ženy v armádě působily i v řadě zahraničních misí. Od Afghánistánu, přes Dárfúr, Demokratickou republiku Kongo až po Jižní Súdán.

Předloni pak Jordánsko s pomocí mezinárodních partnerů otevřelo v hlavním městě národní vojenské výcvikové centrum pro ženy. Zahrnuje kasárna a veškeré zázemí a země na jeho vybudování získala 4 miliony eur, především od spojenců z NATO.

, natoaktual.cz

Video