Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 18. 9. 2016 9:49

Dny NATO a Dny vzdušných sil AČR, 17. a 18. září

  • sledujeme pro vás největší bezpečnostní přehlídku v Evropě
  • ročník je plný premiér; dorazilo sto letounů ze 21 zemí
On-line reportáž z Letiště Leoše Janáčka píše Jan Wirnitzer

13:54
Pozemní ukázka

Zákrok policistů proti skupině výtržníků - pro jistotu dodejme, že v rámci ukázek - se odehrává v česko-polské režii speciální pořádkové jednotky moravskoslezské policie a Oddzialu Prewencji Policji Katowice.

Nabízí se jen otázka, zda vodní dělo mohlo „výtržníky“ za tohoto počasí zaskočit. Každopádně jsou už zpacifikovaní.

13:49
Letecká ukázka

Na obloze se prohání Saab 35 Draken. Přehlídka generací švédských stíhačů je kompletní, o generaci mladší Viggen a ještě o další generaci mladší Gripen už nad Mošnovem létaly.

13:45
  • Dny NATO 2016: Female Company for Special Security Tasks - elitní ženská...
  • Dny NATO 2016: Female Company for Special Security Tasks - elitní ženská...
  • Female Company for Special Security Tasks - komando jordánských žen osvobozuje...
13:03
Počasí

Ředitel dynamických ukázek Dnů NATO plk. Jaroslav Míka ubezpečil, že letový program se ani přes nepřízeň počasí neruší. Všechny letové ukázky se budou konat podle plánu.

12:59
Letecká ukázka

Zdá se, že se nejspodnější vrstva mraků trochu zvedla, protože český pilot Gripenu si dovoluje i výškové manévry, které jsme u předchozích ukázek neviděli. Divákům předvedl i odhazování klamných cílů, sloužících k ochraně letounu před řízenými střelami.

12:50

Čeká nás „česká hodinka“. Do vzduchu se právě chystá JAS-39 Gripen, poté po společné ukázce českých vojáků a Bundeswehru přijdou na řadu vozidla Titus a Tatra. A krátce po nich L-39 Albatros.

12:40
Letecká ukázka
  • Dny NATO 2016: Průlet českého letectva - transportní letoun C-295 CASA s dvěma...
  • Dny NATO 2016: Eurofighter Typhoon. Letecké ukázky se omezily jen do nízkých...
  • Dny NATO 2016: vrtulníky Mi-8 (vpředu) a Mi-24 při ukázce přepadení objektu a...
12:32
17.září 2016 v 12:27, příspěvek archivován: 17.září 2016 v 12:57

Piloti z 307. bombardovacího křídla US Air Force Reserve. Members of the 307th Bomb Wing @AirForceReserve #natodays pic.twitter.com/Y4sX4Uv3tm

12:01
Letecká ukázka

A stíhací ukázky kolem poledne završí švýcarský letoun F/A-18 Hornet. Švýcarské letectvo je sice vnitrozemské, Švýcaři si ale zvolili právě odolný stroj vyvinutý jako dvomotorový palubní stíhač, který už se v Mošnově v minulých letech předvedl ve finských a španělských barvách. Pro Švýcary je to první předvádění stíhacího letounu na Dnech NATO.

11:56
Letecká ukázka

Ke slovu přichází švédský Blesk, tedy Saab 37 Viggen. Letoun je výsledkem švédské konstrukční školy a válečné doktríny, počítající v případě přerodu studené války v horkou i se zničením neutrálních švédských letišť. Viggen tak umí operovat i z nouzových ploch. Až do svého vyřazení v roce 2005, kdy jej nahradily gripeny, byl Viggen určený k průzkumným, bitevním i stíhacím úkolům.

11:44

Vystoupení vrtulníku Bo-105 německé armády, která jako jediná na světě má oficiálně povoleno s tímto užitkovým strojem předvádět leteckou akrobatiku, je derniérou. Německé pozemní síly, k nimž vrtulník náleží, jej po 43 letech vyřazují z výzbroje. Dny NATO jsou podle pořadatelů poslední veřejnou akcí, na které bude vrtulník vidět.

11:34
Počasí

Kolegové ze serveru NatoAktual.cz nás právě informovali, že letové ukázky dnes kvůli oblačnosti skutečně využívají pouze nízkých výšek a do prvků ve středních a vyšších výškách se nepouštějí.

11:32
Počasí

Nechceme malovat vodníka na zeď, ale od slovenských hranic se blíží déšť. Pokud naši on-line reportáž sledujete z plochy mošnovského letiště, připravte si deštníky a pláštěnky...

11:28
Letecká ukázka

Prásk! Výstřel z českého tanku T-72M4CZ symbolicky zahájil 16. dny NATO. A na obloze už se předvádí německý Eurofighter Typhoon. Teď nás vůbec čeká hodina stíhačů - uvidíme již ze služby staženého švédského veterána AJS 37 Viggen (předchůdce Gripenu) a švýcarskou F/A-18.

11:19

Premiér Bohuslav Sobotka prohlásil, že je rád, že v době zhoršující se bezpečnostní situace ve světě se v České republice koná akce formátu Dnů NATO. „Posilujeme výdaje na armádu, na bezpečnost,“ řekl předseda vlády.

Ministr obrany Martin Stropnický odhadl během svého počet účastníků Dnů NATO na více než 200 tisíc.

11:05
Letecká ukázka

České letectvo v akci. Průlety vrtulníků, stíhacích strojů Gripen, transportního stroje CASA... Hlavní český příspěvek k dopolednímu programu sledují na ploše i politici včetně premiéra Bohuslava Sobotky a ministra obrany Martina Stropnického.

10:40
Letecká ukázka

Britský parašutistický tým The Army Tigers se zúčastňuje seskoků na vojenských show od roku 1986, momentálně sídlí v Německu. Jeho příslušníci se rekrutují z Královského regimentu Princezny z Walesu. Výcvik je osmistupňový, už první úroveň znamená zkušenost v rozsahu zpravidla 25 seskoků. Během výcviku se průběžně zvyšuje hladina, ze které parašutisté skáčou. „Display jumpers“ mají za sebou všichni nejméně 200 seskoků.

10:38
Letecká ukázka
  • Seskok britské parašutistické skupiny The Army Tigers

    Seskok britské parašutistické skupiny The Army Tigers / Autor: natoaktual.cz

10:01
Pozemní ukázka
17.září 2016 v 10:01, příspěvek archivován: 17.září 2016 v 10:09

Přepadení objektu a osvobození rukojmích českými vojáky. Rescuing of prisoners by Czech troops #natodays pic.twitter.com/5xgoXoUR7t

10:00
Pozemní ukázka

A teď už ostravská městská policie předvádí zákrok proti skupině výtržníků.