Dárek pro Karadžiče: letenka k soudu

"Dárek" k narozeninám zaslali vojáci SFOR bývalému prezidentovi Republiky srbské v Bosně Radovanu Karadžičovi, jenž se o víkendu dožil 59 let. Kolem jeho údajného sídla vojáci podle agentury DPA vylepili plakáty s nápisem: "Nezapomněli jsme na tebe".

Pod sdělením je vyobrazena letenka opravňující k letu z bosenské metropole Sarajeva k mezinárodnímu soudu do nizozemského Haagu. Pod ohořelou svíčkou je na plakátě napsáno slovo "Brzy!". Podobný inzerát se objevil v bosenskosrbském deníku Nezavisne novine.

Síly SFOR sahají k takovému způsobu výstražných sdělení v tisku nebo televizi poměrně často. Karadžić je od roku 1995 obviněn Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii z válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a genocidy údajně spáchaných během občanské války v Bosně a Hercegovině v letech 1992-1995.

Karadžić se stejně jako někdejší hlavní velitel jeho armády Ratko Mladić už devět let skrývá, pravděpodobně v Republice srbské. Vysocí představitelé SFOR a haagského tribunálu už přitom několikrát oznámili, že Karadžić bude brzy zatčen.


Video