Vojenská kaple na základně českých a slovenských vojáků v Kosovu.

Vojenská kaple na základně českých a slovenských vojáků v Kosovu. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Biskup požehnal první vojenské kapli

  • 11
Armáda slavnostně otevřela vojenskou ekumenickou kapli v areálu kasáren ve Vyškově. Je to první vojenská kaple na území České republiky, která bude sloužit věřícím vojákům přímo v kasárnách.

"Mám velkou radost. Je to první kaple u nás. Tím pádem je pro mě dojem hlubší," řekl brněnský biskup Vojtěch Cikrle, který je pověřen péčí o duchovní službu v české armádě.

Spolu s předsedou Ekumenické rady církví Pavlem Černým nové kapli slavnostně požehnali.

Strohý, ale moderní interiér kaple je doplněn o křížovou cestu složenou z fotografií z různých zahraničních misí, kterých se čeští vojáci účastnili. Na vybudování kaple, která vznikla během necelých dvou měsíců, přispěla i okolní města.

Slavnostnímu otevření kaple a jejímu požehnání přihlížely desítky armádních představitelů včetně velitele vyškovské posádky Františka Malenínského, který se na vybudování duchovního stánku podílel.

"Profesionální voják není robot, není stroj. Každý má své těžkosti, strádá a má své problémy. Jsme sice všichni profíci, ale potřebujeme také pohlazení," uvedl Malenínský.

S trendem budovat ve vojenských základnách kaple se podle svých slov setkal už před lety, kdy pracoval ve strukturách NATO. "Když jsem do Vyškova nastoupil, říkal jsem si, proč nemít kapli, která bude důstojným stánkem," konstatoval Malenínský.

Připomněl, že prakticky všechny armády využívají kaplany. "Nejen proto, že hlásají slovo boží, ale jsou potřební pro vojáky v misích, kteří jsou odtržení od běžného života a domova. Posezení s kaplanem jim přináší ten klid na duši," dodal.

Podle hlavního kaplana české armády Tomáše Holuba by podobné vojenské kaple v budoucnu mohly vzniknout i u dalších jednotek. "Jsem o tom přesvědčen. Snažíme se ale, aby iniciativa vycházela od vojenských velitelů," uvedl Holub.

Po obnoveném vojenském kostele svatého Jana Nepomuckého v Praze a vojenských kaplích u jednotek v Kosovu a Iráku je vyškovská kaple první vojenskou kapli na území České republiky v areálu kasáren.

Přineseme další informace a fotografie.

, natoaktual.cz

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video