| foto: Mediahub

Veronika Souralová ředitelkou Czech Press Photo

Vítězná fotografie letošního ročníku Czech Press Photo, autor: Jan Zátorský

Tradiční tuzemská fotožurnalistická soutěž Czech Press Photo má nové vedení a plánuje změny v pořádání výroční akce, která letos má již 21. ročník. Z jejího vedení po 20 letech odchází Daniela Mrázková a novou ředitelkou soutěže se stala fotografka a galeristka Veronika Souralová. Příští rok otevře centrum s výstavními prostory, archivem snímků ze soutěže i street artovou galerií. ČTK to dnes za pořadatele soutěže řekl Radek Polák.

"Po 20 letech práce bylo načase odejít. Hledala jsem, komu bych mohla své aktivity předat, a dohodli jsme se. Navíc změna je spojená se vznikem Czech Photo Centra, kde bude jistě dobře i archivu soutěže za uplynulých 20 let," řekla Mrázková ČTK. Centrum bude otevřeno v Nových Butovicích, podle Poláka i proto, že se počítá s galerií street artu kromě výstavních prostor pro fotografii. V centru by měla být i kavárna a další prostory.

Veronika Souralová, zdroj: Czech Press Photo

Na Staroměstské radnici příští týden začne tradiční výstava vítězných snímků ze soutěže tuzemských fotoreportérů. Při jejím zahájení se budou předávat ceny za nejlepší fotografie letošního 21. ročníku a pořadatelé na tiskové konferenci oznámí změny, které soutěž čekají.

Fotografií roku se letos stal snímek Jana Zátorského z Mladé fronty Dnes zobrazující uprchlíky na maďarsko-srbské hranici. Téma migrace letos soutěži zcela dominovalo. Vítězná fotografie zachycuje změť lidských těl, lidí padajících přes sebe v zoufalé snaze překonat hranici. Snímek ze série pořízené letos v září získal vedle hlavní ceny Křišťálového oka také první cenu v kategorii Aktualita. Výstava na Staroměstské radnici potrvá do 31. ledna, tradičně patří k nejvíce navštěvovaným výstavám, přichází na ni kolem 40.000 návštěvníků.

Czech Press Photo se koná pravidelně od roku 1995. Fotografové soutěží v osmi kategoriích, od roku 2013 se vyhlašují také dvě kategorie pro video. Soutěži většinou dominují politická témata, často tuzemská, letos i loni se ale vítězným snímkem stala fotografie ze zahraničí. Letos byla tématem migrace, loni zvítězil snímek z počátku demonstrací na kyjevském náměstí Majdan, který pořídil Filip Singer z European Pressphoto Agency (EPA).


Video