| foto: YouTube, Mediahub

Serial Killer - nový festival v Brně se zaměří na seriály z televize a internetu

Zmapovat současnost a nahlédnout do budoucnosti seriálové tvorby je cílem nového festivalu Serial Killer. Uskuteční se od 2. do 5. května v Brně.

Podle pořadatelů jde o první podobnou přehlídku televizní a internetové seriálové produkce ve střední a východní Evropě. Rozpočet se organizátoři snaží vylepšit prostřednictvím komunitního financování na portálu Hithit.

"Zkoušíme dělat dřív nemyslitelnou věc - festivalovou událost, která by mohla za pár let rezonovat celosvětově," uvedla zakladatelka festivalu, producentka Kamila Zlatušková.

Zaměření přehlídky má podle ní dvě roviny. "Chceme sem přivážet ty úspěšné a skvělé věci, které se nám líbí jinde. A zároveň povzbudit a zkusit definovat tvář střední a východní Evropy z hlediska tohoto specifického druhu audiovizuálního umění," uvedla Zlatušková.

V Česku a na Slovensku je podle ní vzájemné povědomí o seriálové tvorbě dobré. "Ale málokdo už ví, co se děje v Polsku, Maďarsku, Bulharsku nebo Pobaltí," dodala Zlatušková. Pořadatelé chtějí přilákat a zaujmout diváky, propojit tvůrce a producenty a nabízet to nejkvalitnější, co lze v daném formátu najít.

Partnerskou zemí pilotního ročníku je Dánsko. Festival tak uvede například seriál Království Larse von Triera. Premiéru bude mít na přehlídce český seriál Most. V soutěžní sekci se objeví nejlepší tituly ze střední a východní Evropy, v mezinárodní porotě zasednou osobnosti včetně držitelů Oscara.

Z českých umělců na festival dorazí Anna a Ester Geislerovy, Boleslav Polívka, Petr Čtvrtníček, režiséři Jan Hřebejk, Robert Sedláček nebo Jan Prušinovský.

V kampani na Hithitu se pořadatelé snaží získat 750.000 korun, zatím mají od fanoušků asi dvě procenta částky. Město Brno loni informovalo, že festival podpoří třemi miliony korun. Celkový rozpočet festivalu ČTK zjišťuje.


Témata: Nova

Video